Karamelles krémes
2025-11-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 30 darabhoz

A piskótához:

-4 tojás

-20 dkg cukor

-25 dkg liszt

-10 dkg darált dió

-1 mk. sütőpor

A krémhez:

-25 dkg cukor

-25 dkg vaj

-5 dkg liszt

-1 kk. rumaroma

A tetejére:

-10 dkg étcsokoládé

-16 fél dióbél

Elkészítés:

A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 30x40 cm-es tepsit. A tésztához a tojások fehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, majd a tojások sárgáját. A lisztet elkeverjük a dióval meg a sütőporral és óvatosan a tojáshabba forgatjuk. A masszát a tepsibe simítjuk, és a sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.

A krémhez a cukrot lassú tűzön karamellizáljuk, amikor felolvadt, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vajat, majd 1 dl vizet is beleöntünk. Visszatesszük a tűzre, majd amikor már forró, a 1 dl vizet a liszttel simára keverünk és a karamellhez öntjük. Lassú tűzön, folyamatosan kavargatjuk, amíg elkezd sűrűvé válni, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a rumaromát is.

A kihűlt piskótát 2 lapra vágjuk, az alsót megkenjük a krémmel, majd rátesszük a másik lapot. Másnapig a hűtőbe tesszük.

Egy kis pohárral kiszaggatjuk a süteményeket. A csokoládét felolvasztjuk és minden sütemény tetejét megkenjük vele, majd egy fél diószemet ragasztunk bele.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: másnap