Karamelles krémes
Hozzávalók kb. 30 darabhoz
A piskótához:
-4 tojás
-20 dkg cukor
-25 dkg liszt
-10 dkg darált dió
-1 mk. sütőpor
A krémhez:
-25 dkg cukor
-25 dkg vaj
-5 dkg liszt
-1 kk. rumaroma
A tetejére:
-10 dkg étcsokoládé
-16 fél dióbél
Elkészítés:
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 30x40 cm-es tepsit. A tésztához a tojások fehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, majd a tojások sárgáját. A lisztet elkeverjük a dióval meg a sütőporral és óvatosan a tojáshabba forgatjuk. A masszát a tepsibe simítjuk, és a sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.
A krémhez a cukrot lassú tűzön karamellizáljuk, amikor felolvadt, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vajat, majd 1 dl vizet is beleöntünk. Visszatesszük a tűzre, majd amikor már forró, a 1 dl vizet a liszttel simára keverünk és a karamellhez öntjük. Lassú tűzön, folyamatosan kavargatjuk, amíg elkezd sűrűvé válni, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a rumaromát is.
A kihűlt piskótát 2 lapra vágjuk, az alsót megkenjük a krémmel, majd rátesszük a másik lapot. Másnapig a hűtőbe tesszük.
Egy kis pohárral kiszaggatjuk a süteményeket. A csokoládét felolvasztjuk és minden sütemény tetejét megkenjük vele, majd egy fél diószemet ragasztunk bele.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: másnap
