Kapros tökfőzelék
Hozzávalók 4 személyre:
-1 kg spárgatök
-1 kis fej vöröshagyma
-1 ek. olívaolaj
-1 dl tej
-2 ek. cukor
-2 dl tejföl
-2 ek. liszt
-1 tk. 10 % ecet
-1 csokor kapor
Elkészítés:
A főzelékhez a tököt meghámozzuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, a húsát legyaluljuk és alaposan lesózzuk, kb. 20 percig állni hagyjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk.
Az olajon megpároljuk a hagymát. A tököt átöblítjük, kinyomkodjuk, majd a hagymára tesszük, kevergetve 2-3 percig pároljuk. Felöntjük a tejjel, esetleg kevés vizet is adunk hozzá (hogy a tököt ellepje a folyadék). A cukorral ízesítjük, majd roppanós puhára főzzük.
A tejfölt kikeverjük a liszttel, valamint egy kevés vízzel, merünk hozzá a tök levéből, eldolgozzuk, és a forrásban lévő főzelékbe öntjük. Alaposan elkeverjük, jól kiforraljuk, majd az ecettel ízesítjük. A kaprot megmossuk, lecsöpögtetjük, felaprítjuk, és a főzelékbe szórjuk. Tetszés szerint tükörtojással tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva