Kapros tökfőzelék
2023-07-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre:

-1 kg spárgatök

-1 kis fej vöröshagyma

-1 ek. olívaolaj

-1 dl tej

-2 ek. cukor

-2 dl tejföl

-2 ek. liszt

-1 tk. 10 % ecet

-1 csokor kapor

Elkészítés:

A főzelékhez a tököt meghámozzuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, a húsát legyaluljuk és alaposan lesózzuk, kb. 20 percig állni hagyjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk.

Az olajon megpároljuk a hagymát. A tököt átöblítjük, kinyomkodjuk, majd a hagymára tesszük, kevergetve 2-3 percig pároljuk. Felöntjük a tejjel, esetleg kevés vizet is adunk hozzá (hogy a tököt ellepje a folyadék). A cukorral ízesítjük, majd roppanós puhára főzzük.

A tejfölt kikeverjük a liszttel, valamint egy kevés vízzel, merünk hozzá a tök levéből, eldolgozzuk, és a forrásban lévő főzelékbe öntjük. Alaposan elkeverjük, jól kiforraljuk, majd az ecettel ízesítjük. A kaprot megmossuk, lecsöpögtetjük, felaprítjuk, és a főzelékbe szórjuk. Tetszés szerint tükörtojással tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva