Kakaós-túrós őzgerinc
2025-10-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 szelethez

A tésztához:

-25 dkg liszt

-12,5 dkg porcukor

-1/2 csomag sütőpor

-2 ek. kakaó

-12,5 dkg vaj

-1 tojás

A töltelékhez:

-50 dkg túró

-3 ek. cukor

-1 csomag vaníliás cukor

-1 narancs reszelt héja

-1 ek. búzadara

-1 tojás

Elkészítés:

A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral, a sütőporral, a kakaóval, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, és összegyúrjuk. Fóliába csomagolva a hűtőszekrényben fél órát pihentetjük.

Közben a töltelékhez a túrót simára keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal, a búzadarával és a tojással.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A hideg kakaós tésztát nyújtófával, kb. 5 mm-es vastagságúra kinyújtjuk. Az őzgerincformánál nagyobbra kell kinyújtani, hogy a tölteléket majd be tudjuk takarni a tészta szélével. A kinyújtott tésztával a formát kibéleljük. A túrótölteléket beletöltjük, a tészta szélével befedjük.

Előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. A sütőből kivéve hűvös helyen fél órát pihentetjük. Ha teljesen kihűlt, a formából kiborítjuk és felszeljük. Porcukorral megszórva, esetleg friss gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva