Kakaós-túrós őzgerinc
Hozzávalók kb. 12 szelethez
A tésztához:
-25 dkg liszt
-12,5 dkg porcukor
-1/2 csomag sütőpor
-2 ek. kakaó
-12,5 dkg vaj
-1 tojás
A töltelékhez:
-50 dkg túró
-3 ek. cukor
-1 csomag vaníliás cukor
-1 narancs reszelt héja
-1 ek. búzadara
-1 tojás
Elkészítés:
A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral, a sütőporral, a kakaóval, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, és összegyúrjuk. Fóliába csomagolva a hűtőszekrényben fél órát pihentetjük.
Közben a töltelékhez a túrót simára keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal, a búzadarával és a tojással.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A hideg kakaós tésztát nyújtófával, kb. 5 mm-es vastagságúra kinyújtjuk. Az őzgerincformánál nagyobbra kell kinyújtani, hogy a tölteléket majd be tudjuk takarni a tészta szélével. A kinyújtott tésztával a formát kibéleljük. A túrótölteléket beletöltjük, a tészta szélével befedjük.
Előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. A sütőből kivéve hűvös helyen fél órát pihentetjük. Ha teljesen kihűlt, a formából kiborítjuk és felszeljük. Porcukorral megszórva, esetleg friss gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva