Jászai Mari kegyetlen szakítása
2023-02-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

Jászai Mari, a magyar színjátszás nagyasszonya február 24-én született. Szakmájában őstehetségnek számított, a színpadon ünnepelt színésznő volt, azonban magánéletét sokkal inkább jellemezte a magány és az egyedüllét: folyamatosan kereste a szeretetet, és kalandos szerelmi élete sem volt soha titok.

Jászai Mari 1926-ban, 76 éves korában hunyt el. Halála után egy évvel publikálták emlékiratait és naplóját, ami eredetileg nem a nyilvánosság számára készült, ám élete utolsó hónapjaiban a színésznő meggondolta magát. Az olvasók a színésznő legmélyebb gondolatairól és érzelmeiről olvashatnak a személyes írásaiban, amelyekből egy kendőzetlenül őszinte, mély érzésű, határozott nő képe bontakozik ki.

"Kit szeretek én? Mindenkinek kész vagyok mondani, hogy szeretem, de valójában szeretni senkit sem tudok. Ragaszkodni valakihez, úgy, hogy fájjon nélkülöznöm... ilyen egy sincs" - olvasható naplójában.

Jászai Mari habár határozott független életet élt, de mindeközben folyamatosan küzdött a magánnyal és mindeközben pedig a szerelemért: több kapcsolata is volt, de mindössze egyszer volt házas. A férfiakban elsősorban a saját zsenialitásához felérő műveltséget és intelligenciát kereste. Egyetlen férje Kassai Vidor komikus-színész volt, ám házasságuk mindössze két évet élt meg.

"Engem nagyon lenézett, nagyon megvetett, mint afféle nagy úr szeretőjét, őt szemeltem ki megmentőmül. Nem szerelemből, azt még soká nem ismertem, hanem azt mondták róla, hogy a legműveltebb ember" - emlékszik vissza kettejük kapcsolatára Jászai Mari naplójában. Ennek fényében korántsem lehet azt mondani, hogy mindent elsöprő szerelem volt a kettejüké. Későbbi románcai azonban sokkal több izgalmat és titkot rejtegettek.

Viszonyt folytatott Feszty Árpád festővel is, aki a kapcsolatuk idején házas volt, végül emiatt is ért véget röpke viszonyuk. A szeretője volt Reviczky Gyulának is, akit sokan a magyar irodalomtörténet egyik legszerencsétlenebb költőjeként tartanak számon. Míg Reviczky életében Jászai Mari volt az igazi nagy szerelem, addig a színésznő számára sokkal inkább volt egy futó kaland a kettejük kapcsolata: egyes mendemondák szerint kíméletlenül, a halálos ágyán szakított vele a nála sokkal fiatalabb Szomory Dezső miatt.

Ez a viszony a kor közéletét igencsak megbotránkoztatta, mivel Jászai akár az anyukája is lehetett volna Szomory Dezsőnek, aki szinte még kamasz korban volt a kapcsolatuk kezdetén. Állítólag a Szomory "művésznevet" is tőle kapta a pesti zsidó származású fiú, akinek eredeti neve Weisz Mór volt. Bimbódzó románcuknak végül azért lett vége, mert Szomory a katonai szolgálattól rettegve Franciaországba menekült.

Jászai Mari élete talán legnagyobb szerelmével végül 58 éves korában találkozott, aki nem volt más, mint Plesch János. A korkülönbség közöttük majdnem 30 év volt, ez azonban egyáltalán nem jelentett akadályt a köztük kialakuló heves érzelmeknek. Plesch már sikeres orvos volt, amikor ketten találkoztak: belgyógyászati magánpraxisa volt és olyan nagynevű betegeket kezelt, mint Albert Einstein vagy Marlene Dietrich. Feltehetőleg a férfi szakmai sikerei játszottak óriási szerepet abban, hogy Jászai Mari rendkívül gyorsan szerelembe esett vele. Ám a mindent elsöprő szerelem amilyen gyorsan jött, olyan váratlanul véget is ért. Ennek ellenére talán mégis ez volt a színésznő életének legjelentősebb és legmélyebb szerelmi románca.

"Ha megszeretek valakit, rögtön átadom neki magam teljesen, testestől-lelkestől és hasonló határtalan, feltétlen odaadást várok tőle. De még ez sem elég! A legcsekélyebb gyarlóságra, amit észreveszek: kiábrándulok és futok új ideál után. Szerelemben és barátságban egyformán" - boncolgatja saját lelki világát Jászai naplójában, próbálva megérteni saját érzelmeit és rövid, sokszor éppen csak futó viszonyait a férfiakkal. Nem véletlenül állt lelkes férfifaló hírében kora közvéleményében is.

"Sosem volt méltó társam a színpadon. Az életben sem. Én mindig szárnyalni akartam, és a hősöm mindig a föld felé húzott" - írja szakmai és szerelmi életéről Jászai Mari.

Talán azt viszont ki lehet jelenteni, hogy Jászai Mari életének a legnagyobb szerelme nem volt más, mint maga a színészet szakmája és a színház intézménye. Saját elmondása szerint is a színpadon élt igazán, ott volt leginkább önmaga, míg a hétköznapi életben szürkének érezte magát.