Járatlan utakon (16) - Filmpremier
2023-05-17  /  Szerző:   /   Ajánló

Új francia film érkezett a mozikba: a Járatlan utakon megható és magával ragadó alkotás, amely megmutatja a francia vidék szépségét és az emberi lét összetettségét. Főszereplője Jean Dujardin, a Némafilmesért Oscar-díjjal elismert francia színész, napjaink egyik legvonzóbb sztárja, aki az elbűvölő sármőr gyakran játszott szerepe után most egy egészen más oldaláról is megmutatkozik.

Sylvain Tesson, a népszerű francia író saját történetét írta meg Járatlan utakon című könyvében, amely hamar bestsellerré vált. A valós eseményeken alapuló történet a természettel való kapcsolódásról, önmagunk megtalálásáról, az akaraterőről, a gyógyulásról és az újrakezdésről szól.

A sikeres író, Pierre egész életében extrém élmények és féktelen partik során kereste önmagát. Mindig is a saját útját járta és a saját feltételei szerint alakította sorsát – azzal, akit ő választott, és úgy, ahogyan neki épp megfelelt. Amikor úgy érezte, valaki vagy valami veszélyezteti a szabadságát, egyszerűen továbblépett. Egy végzetes este azonban mindent megváltoztat az életében. Ittasan felmászik egy erkélyre, több emelet magasról lezuhan, és a baleset után kómába esik. Amikor magához tér, alig tud lábra állni. Bár a környezetében lévők óva intik, a tanácsuk ellenére úgy dönt, hogy nagy útra indul: Provence-tól egészen a Mont-Saint-Michel-szigetig gyalogol. Elfeledett ösvényeken, járatlan utakon vezet az útja Franciaország legbarátságtalanabb és legszebb vidékein át…

 

Sylvain Tesson történetének lebilincselő adaptációja mélyen megindító moziélmény. Olyan, mint egy meditáció: bensőséges és mélyen személyes. Spirituális, ugyanakkor nagyon valóságos utazás, amelyre nézőként is érdemes elindulni, mert rengeteg gondolattal kelünk fel a moziszékből, és saját életünket is átértékeljük.

Jean Dujardin valósággal ragyog ebben az elgondolkodtató és megrendítő filmben: nem csoda, hogy mostanában őt emlegetik Franciaország első számú színészeként. Alakítása megrázó, átütő erejű, mélysége ellenére finom humorral átszőtt. A Járatlan utakon lenyűgözően fényképezett, nagyszerű film, amely jóval később is elgondolkodtat az élet kérdéseiről.

A Járatlan utakon című filmet május 18-tól vetítik a magyar mozik.

Nézd meg a film előzetesét!