Így kezeld a száraz körmöket!
2022-03-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A száraz körmöknek nem csak a látványa csúnya, hanem a hétköznapokat is megnehezítik, hiszen mindenhova beakadnak, könnyen beszakadnak. A megfelelő ápolással azonban véget vethetünk ennek a problémának.

 

Száraz körmök – Mi állhat a háttérben?

Mielőtt tennénk valamit a száraz körmök ellen, érdemes kideríteni, hogy milyen okok állnak a háttérben. A leggyakoribbakat az alábbiakban részletezzük.

Ha gyakran mosunk szappannal kezet, akkor egy idő után szárazak lesznek a körmeink. A szappan ugyanis kivonja a zsírokat a körmökből. Épp ezért olyan fontos, hogy kézmosást követően mindig ápoljuk is a kezünket, illetve a körmeinket.

A helytelen étkezés szintén állhat a háttérben, hiszen ha nem juttatjuk elegendő vitaminhoz és tápanyaghoz a szervezetünket, akkor ez a körmeinken is meg fog látszódni. A C-, A-, B6-, B9- és B12-vitaminok a legfontosabbak, de vasra és cinkre is szükségük van a körmeinknek.

A műkörmök és a körömlakkok szintén szárítják a körmeinket, így ajánlott ezeket ritkábban alkalmazni. Géllakk felkenése előtt lecsiszolják a körmök felső rétegét, aminek következtében károsodnak azok a sejtek, melyek a vízraktározásért felelnek, továbbá a baktériumok és gombák is könnyebben meg tudják támadni a körmeinket. Az sem elhanyagolható tény, hogy a körömlakklemosók gyakran acetont tartalmaznak, aminek szintén szárító hatása van.

Ritka esetekben akár betegségek is állhatnak a háttérben. A száraz körmök többek között utalhatnak pikkelysömörre, vérszegénységre vagy pajzsmirigy problémákra.

A génjeink is okozhatják ezt a problémát, de ez ellen nem igazán tudunk mit tenni.

Tippek száraz körmök esetén

Ahhoz, hogy egészségesek és szép fényesek legyenek a körmeink, türelemre, odafigyelésre és megfelelő ápolásra van szükség. Az alábbi tippjeinknek hála azonban rövid időn belül már javulást fogunk tapasztalni.

Kerüljük a túl gyakori érintkezést vízzel és szappannal, illetve tisztítószerekkel. Természetesen ne hanyagoljuk el az alapos kézmosást, de ha épp nem ezzel a céllal használjuk ezeket a készítményeket, akkor mindenféleképpen vegyünk fel gumikesztyűt. Azaz mosogatás, takarítás vagy kerti munkák során mindig legyen rajtunk kesztyű.

Minden kézmosás után, vagy ha érintkeztünk valamilyen vegyszerrel, használjunk egy visszazsírozó krémet, illetve egy körömápoló készítményt. Ezen kívül figyeljünk oda a használt szappan fajtájára is: mindig egy lágy terméket válasszunk.

Éjszaka remekül tudjuk ápolni a körmeinket. Ehhez kenjük be őket például argánolajjal, ami számos vitamint tartalmaz, továbbá nedvességgel látja el a körmeinket. A hatás növelése érdekében éjszakára vegyünk fel pamutkesztyűt.

Figyeljünk oda a kiegyensúlyozott étkezésre! Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, búzakorpát, tojást, májat, továbbá különböző dió- és mogyoróféléket.

Viseljünk ritkábban műkörmöt és géllakot, és inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy ezek nélkül is mindig gyönyörűek legyenek a körmeink. Amennyiben nem szeretnénk lemondani a körömlakkról, akkor mindig használjunk egy körömerősítő lakkot, erre kenjük fel a választott színt. Ezáltal a körmeink kevésbé sínylik meg a festést. A speciális körömápolók szintén jó választásnak bizonyulnak, hiszen ezek ápolóformulája erősíti a körmöket. Lemosáskor pedig mindig acetonmentes terméket használjunk!

Forrás: Activebeauty