Így jelez a köröm, ha betegek vagyunk!
2022-11-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Körmünk alakjának, színének és állagának megváltozása jelzés az orvos számára. A sérülésektől a betegségeken át a fertőzésekig számos bajra hívja fel a figyelmet.

A bőrből kialakuló elszarusodott köröm nemcsak védi az ujjvéget, hanem részt vesz a tapintásérzésben és a tárgyak megragadásában is. Havonta átlagosan három millimétert nő a köröm, de a növekedés sebessége függ a helyétől, a nap- és évszaktól, s attól is, hogy egészséges-e az ember. A sérülés és a vágás-rágás fokozza, míg a betegségek általában lassítják a körmöt növesztő sejtek osztódási ütemét.

 

A köröm felülete

Fejlődési rendellenesség részeként előfordul, hogy csak egyik-másik ujjról hiányzik a köröm, vagy csupán részlegesen fejlődik ki. Ennek ellenkezője, amikor a körömlemez megvastagszik, s esetenként el is görbül. Ezt gombás fertőzés ugyanúgy okozhatja, mint az A-vitamin-hiány miatti fokozott szarusodás pl. pikkelysömör.

Gyakran előfordul, hogy a köröm lemeze felrostozódik, főleg sérülések után; vagy leválik a körömágy kisebb-nagyobb részéről, elsősorban különféle bőrgyulladások, vérkeringési elégtelenség és mechanikai hatások idézhetik elő.

A körmön tűszúrásnyi gödröcskék, valamint hosszanti és harántbarázdák is előfordulhatnak, melyek pikkelysömörrel foltos hajhullással és bőrgyulladással társulhatnak, vérkeringési vagy fejlődési rendellenességre, a helytelen körömápolástól a bőr és körömágygyulladáson, ekcémán és fertőző betegségeken át az érelzáródásig többféle bajt jelezhetnek.

A köröm színe

Sok mindenről árulkodik a köröm színe is. A teljesen fehér, opálos köröm májbetegséggel szokott együtt járni.

A különböző festékek és gyógyszerek, így az antibiotikumok és daganatellenes szerek a legkülönfélébb színűre varázsolhatják a körmöket. A pikkelysömör és a foltos hajhullás sárgás-barnás, a baktériumos fertőzések általában sárga, a gombák pedig fehér, sárga, barna vagy fekete körömszínt idéznek elő.

A hosszanti barna-barnásfekete csíkok azonban anyajegy és rosszindulatú festékes daganat miatt is kialakulhatnak. S ne felejtsük el a dohányzást sem, amely sárgássá-barnássá teszi a körmöt.

A durva, repedezett szürke színű körmök többnyire vitamin-, cink- és vashiány jelei.

A köröm formája

A körömlemez alakja is lehet kórjelző. Dobverőujj és óraüvegköröm jónéhány örökletes és szerzett betegségre jellemző, pl. légúti, szív- és keringési betegségek.

A köröm fertőzései

A fertőzések közül a gombák okozzák a legtöbb körömelváltozást. Az igen gyakori lábgombásodás ugyanis nemcsak a lábujjak között alakul ki, hanem előbb-utóbb ráterjed a körmökre is. Gombatenyésztés alapján célzottan kell kezelni a kórokozót, tekintettel a hosszantartó gyógyszerszedésre, a mellékhatásokra és költségekre.

A vírusos szemölcsök ugyan nem a körömlemezt, hanem a környező lágyrészeket érinthetik nyomást és kifejezett fájdalmat okozva. Hasonló fájdalommal járhat a benőtt köröm, mely főleg a nagylábujj körmével fordul elő, ha a körmöt nem megfelelően vágják és a szűk cipő valósággal rányomja az ujjvég szomszédos lágy részét. Ekkor sokszor csak a műtét jelenti a megoldást.