Így használd a fahéjat a növények védelmére
2021-06-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Nem csak ételeinkkel tehet csodát a fahéj: magas alkaloid tartalma révén a kertben is hasznát vehetjük ennek a különleges fűszernek.

 

1. Kártevők ellen

Ha hangyák jelennének meg a növények körül, az üvegházban vagy az otthonunkban, bátran használjunk fahéjat, biztosan elűzi őket. Kíméletes, mégis hatékony szer, hiszen nem pusztítja el, csak távol tartja őket, akárcsak a szúnyogokat. A gyerekek homokozójába is nyugodt szívvel tehetünk belőle.

2. Remek gombaölő

A fahéj antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ezért védelmet nyújt a magok vagy a kifejlett növények számára. Érdemes a szobanövények földjébe is keverni egy kiskanálnyi fahéjat, hogy távol tartsa az élősködőket, a penészt és a gombákat.

3. Természetes növényápolószer

Keverjünk el egy kis őrölt fahéjat meleg vízben, majd hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap kávéfilteren keresztül szűrjük le a folyadékot és töltsük permetező flakonba. Permetezzük meg vele a problémás növények szárát és leveleit, és várjuk a jótékony hatását.

 

4. Serkenti a növény növekedését

Ültetéskor érdemes belemártani a fahéjba a dugvány szárának végét. Egy kanálnyi őrölt fahéjat helyezzünk papírtörölközőre, és óvatosan dörzsöljük be vele a nedves szárat. Ezután elültethetjük. Serkenti a gyökérnövekedést, és pótolja a növények gyökereztetésekor használt hormont.

5. Növények sérülésére is jótékony hatással van

Szórjunk egy kevés fahéjat arra a helyre, ahol a növény sérülése van, gyógyítja és megelőzi a további sérülések kialakulását.

Fontos: az itt felsorolt védekezési módokat természetesen csak kis méretekben, házikertekben lehet alkalmazni. De szobanövények talajába szórva is védelmet nyújthat több kellemetlen kártevő ellen.

Forrás: Lakáskultúra