Így győzd le az őszi lehangoltságot
2022-10-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Te is azok közé tartozol, akik ősszel kevésbé aktívak és érezhetően levertebbek? Akkor lehet, hogy ennek hátterében az őszi lehangoltság áll, amely Dietmar Winkler, pszichiáter szakorvos és a Bécsi Általános Kórház őszi-téli depresszióval foglalkozó speciális ambulanciájának helyettes vezetője szerint a borongós évszakban enyhe hangulatingadozással és kedvetlenséggel jár.

 

1. Őszi lehangoltság? Tisztázzuk a tüneteket

Kérjük, tisztázd orvosoddal, hogy őszi lehangoltságban vagy téli depresszióban szenvedsz-e.

Fontos: serdülőkortól kezdve több gyermeknek kell megküzdenie őszi lehangoltsággal, vagy akár téli depresszióval. „Ha fennáll a gyanú, érdemes gyermekpszichiáterhez fordulni” – javasolja Winkler úr. A megelőzés és a terápia hasonló a fiatalok és a felnőttek esetében.

2. Fix nappali/éjszakai ritmus

Egy rendszeres, ütemezett napirend manapság már sajnos nem magától értetődő. Lehetőség szerint a lefekvés és a felkelés időpontja legyen állandó, ezt javasolják a kronobiológusok is. Dietmar Winkler véleménye szerint is ez fontos tényezője minden antidepresszív terápiának, amellyel az őszi lehangoltság is megelőzhető, mivel a szerotonin boldogsághormon és a melatonin alváshormon termelése kiegyensúlyozottabb. Az olyan rituálék, mint a napi teázás (akár a családdal vagy barátokkal) szintén keretet adnak a napnak.

3. Sok mozgás, kevés stressz

A sportterápia, illetve az elegendő mozgás a szabadban segít megelőzni a gyakoribb, enyhe tünetekkel járó őszi lehangoltságot – például a napi séták (a legjobb erdőben), a futás vagy a biciklizés. Alternatív megoldásként több sportolást iktathatunk be a hétköznapokba. Honnan lehet időnk? Úgy, hogy a stressz kezeléséhez a kötelességeink tekintetében lemondunk a maximalizmusról.

4. Étrend lehangoltság ellen

A szakértők szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag étrendnek és táplálékkiegészítőknek antidepresszáns hatása van. Amikor megjelenik az évszakhoz kötődő lehangoltság, fogyassz gyakrabban lenmagot, len- és repceolajat, diót vagy lazacot, pisztrángot és szardíniát.

Továbbá a prebiotikumok, mint a savanyú káposzta vagy a csicsóka a bél mikrobiomán keresztül akadályozzák meg az őszi lehangoltság kialakulását.

Hangulatjavító hatása van a soulfoodnak is, vagyis a lelket is melegítő ételeknek és italoknak – de kerüljük a túl sok édességet és a fehér lisztet.

5. D-vitamin teszt

„A télen gyakori vitaminhiány is felelős lehet az őszi lehangoltságért. Ezért érdemes kihasználni a ritka napfényt, hosszabb időt töltve a szabadban” – mondja Dr. Martin Spinka, a Bad Kreuzeni Gyógyközpont általános orvosa. Azt javasolja, hogy a D-vitamin szinten vérvétellel állapítsák meg, és amennyiben szükséges, orvossal történt egyezetetés után lehet tápanyagkiegészítőt fogyasztani.

Jó tudni:

Kérjük, előzetes orvosi konzultáció nélkül ne alkalmazz D-vitamin cseppeket vagy tablettákat, ugyanis kis mennyiségben zsíros halakból, tojássárgájából, májból, avokádóból és gombákból is magunkhoz vehetünk D-vitamint.