Így élvezd ki a szabadidődet svéd módra
2022-02-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Az északi emberek páratlan harmóniában élnek önmagukkal és a természettel, optimizmusuk és alkalmazkodóképességük rendkívül inspiráló. A skandináv életmód mögött rejlő filozófia a mindennapok apró szokásaiban és rituáléiban nyilvánul meg. Íme, mi a titka a svédek harmonikus mindennapjainak: a szabadidőt bizony ki kell élvezni.

 

A testi és lelki jólétünkhöz megfelelő arányban van szükség a pörgésre és a békés relaxációra – ettől leszünk kiegyensúlyozottak. A svédek a lagom, vagyis a mértékletesség szerint élik az életüket. A lagom annyit jelent, hogy valami megfelelő mennyiségű – pont annyi, amennyire szükség van.

A megszállott fogyasztás világával szemben ez egy olyan életfilozófia, amely nem emeli piedesztálra a bőséget és a mértéktelenséget, hiszen mindenből létezik egy megfelelő mennyiség, amit nem tanácsos túllépnünk. Épp ezért a svéd nép azzal is tökéletesen tisztában van, hogyan lehet egészséges egyensúlyban tartani a produktivitást és a pihenést, megteremtve az elégedett boldogságot.

Van egy egyszerű napi rituálé, ami abban segíti a svédeket, hogy ha csak egy negyed órára is, de lelassuljanak kissé és megőrizzék belső békéjüket. A fika nemcsak kávészünet, hanem egyben társasági esemény is, amelyhez gyakran társul egy finom sütemény, például a fahéjas csiga elfogyasztása. Ez a rövid rituális pihenő – amely akár többször is beiktatható a napirendünkbe – segít a feltöltődésben, hiszen mindenkinek szüksége van arra, hogy energiát gyűjtsön az egész napos produktivitáshoz.

Mi sem lehetne tökéletesebb annál, mint hogy az élet ehhez hasonló apró örömeit megoszthatjuk a családunkkal, barátainkkal és munkatársainkkal. A fika lehetőséget ad, hogy közösen élvezzük a szünetet és a kávézás bearanyozza a napunkat. Állj meg egy pillanatra a nagy rohanásban, ülj le egy forró ital és néhány finomság társaságában, és beszélgess Te is egy jót a körülötted lévőkkel!

Köztudott, hogy a legegyszerűbb módja annak, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, a megfelelő mennyiségű pihenés, ezt azonban mégis hajlamosak vagyunk kevésbé priorizálni – a hét fáradalmai után gyakran érezhetjük, hogy jó lenne inkább egy pénteki bulizással kifújni a gőzt… De mikor lehet végre egyszerűen pihenni és lehetőleg nem csinálni semmit? A svédeknél erre is van megoldás. A fredagsmys nem más, mint a pénteki kényelem, amelynek lényege, hogy péntek este otthon maradunk a családunkkal és a barátainkkal, készítünk valami finom ennivalót, majd közösen bekuckózunk a tévé előtt. Mennyire tökéletes programnak hangzik!

Íme néhány tipp, ha Te is be szeretnéd vezetni a pénteki semmittevés szokását:

¤ Készítsetek el közösen egy könnyű ételt vagy nassolnivalót! A svédek különös módon mexikói tacót szeretnek enni ilyenkor, amit egyébként tényleg egyszerű összedobni otthon.

¤ Csináljatok hangulatvilágítást, gyújtsatok illatgyertyát vagy párologtassatok nyugtató illóolajat!

¤ Legyen ünnep a kényelem: elő a puha párnákkal és takarókkal, ideje bekuckózni!

¤ Ha pedig minden készen áll, indulhat a kedvenc filmetek vagy sorozatotok, miközben összebújtok a szeretteiddel!

A lényeg, hogy számotokra tökéletes kényelmet teremtsetek és olyasmit csináljatok, ami elégedett boldogsággal tölt el benneteket. Egy hosszú hét után garantáltan értékelni fogjátok a fredagsmys örömeit!

Forrás: Glamour