Így előzd meg a hajvégek töredezését!
2023-09-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A hajunk érzékenyebb, mint gondolnánk: a víz, a forró levegő és a nem megfelelő styling – különösen télen – sokat árthat neki. Mivel őrizhetjük meg a szépségét a hideg hónapokban is? A megfelelő ápolással és néhány okos trükkel.

Töredezett haj – szétnyílt hajvégek… Hiszen ugyanazt jelenti a kettő, vagy mégsem? Nem egészen: míg a hajszálak a végeiknél nyílhatnak szét, addig a hajtöredezés a hajszál bármely részét érintheti. Mindkét probléma kialakulása megelőzhető és meg is előzendő, mert ha már nagy a baj, akkor csak az olló segít.

Mi okozza a hajtöredezést?

Több dolog is. A szőkítés, a dauer, de a kíméletlen hajformázási technikák is károsíthatják annyira a haj struktúráját, hogy az törékennyé válik. A gyakori vasalás és legforróbb fokozaton történő szárítás tönkre teheti a hajszálakban található hidrogénhidakat, ami ezáltal sprődebbé és sérülékenyebbé válik.

Mitől nyílnak szét a hajvégek?

A hajvégek a hajszálak legöregebb részei, és meglehetősen sok megpróbáltatás éri őket. Különösen akkor, ha a vállakon fekszenek, mert akkor a súrlódás is roncsolja őket. Megelőzésképp a hajvégeket hidratáló olajokkal ápolhatjuk, s ezzel megerősíthetjük őket. Ha azt szeretnénk, hogy a hajvégeink újra egészséges formát öltsenek, akkor látogassunk el a fodrászunkhoz.

Ápoló tippek roncsolt hajhoz

A hajunkkal finoman kell bánni, különösen mosás után. A víztől a hajszálak megduzzadnak és törékennyé válnak. Ezért a törölközővel dörzsölés helyett inkább csak vigyázva itassuk fel róluk a vizet. Az ezt követő kifésülésben segít, ha hajban hagyható balzsammal ápoljuk, vagy ha már mosás előtt alaposan átkeféljük a hajunkat. Ezt követi a kíméletes szárítás. A közhiedelemmel ellentétben nem a levegőn való szárítás tesz a legjobbat a hajnak: minél tovább nedves a haj, annál tovább marad sérülékeny. A legjobb, ha alacsony hőfokon, nagy fújóerővel szárítjuk meg. Az ion technológiájú hajszárítók kevésbé szárítják a hajat, mert a bennük lévő generátor milliónyi tisztító negatív iont hoz létre, amelyek segítenek fenntartani a haj ideális nedvességtartalmát. Azonban mindenképpen ajánlott csínján bánni a hővel.

Formázási tippek roncsolt hajhoz

A formázást illetően ezen szabály fordítottját javasolt alkalmazni: magasabb hőmérséklet, kisebb erő. Hőformázás esetén a hővédőtermék használata elengedhetetlen, és törekedni kell arra, hogy hajvasalóval minden tincsen csak egyszer haladjunk át. Ezenkívül a hajgumik és a hajpántok is károsíthatják a hajat, ha mindig ugyanarra a helyre kerülnek. Ezért váltogassuk gyakrabban a frizurákat, és hajkímélő kiegészítőket válasszunk.

Így előzhető meg a hajtöredezés

A megfelelő ápolással megelőzhető a haj károsodása, amire különösen akkor van nagy szüksége, ha rendszeresen festetjük vagy hullámosíttatjuk a hajunkat. Ha kímélőbb hajfestési módszert keresünk, akkor érdemes kipróbálnunk a növényi hajfestékeket, amik nem bontják meg a hajszálak szerkezetét, csupán rájuk tapadnak. Az igénybevett haj regenerálása céljából érdemes a drogériákban a „repair” megjelölésű termékeket keresni: ezek a készítmények a megfelelő összetevőkkel ápolják a roncsolt hajat, például hidratáló makadámiadió-, mandula-, szőlőmagolajjal vagy mézzel. Ezenkívül a hajunkat belülről is erősíthetjük a kiegyensúlyozott táplálkozás által, vagy étrendkiegészítők segítségével, például biotinnal, cinkkel, C-vitaminnal, Omega-3-zsírsavakkal és vassal.