Így ápold az érzékeny bababőrt
2023-02-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Pár napja még selymes és pihe-puha volt a kicsi bőre. Mára viszont itt-ott kipirosodott, elkezdett hámlani, és még be is gyulladt néhány területen. Elmagyarázzuk, hogy szülőként miként elégítheted ki az érzékeny bababőr ápolási szükségleteit.

 

Érzékeny bababőr: koszmó vagy ekcéma?

A csecsemőkori ekcéma és a koszmó kifejezéseket a köznyelv egymás szinonimájaként használja. Pedig valójában két különböző bőrjelenségről van szó.

Mi az a koszmó?

A koszmó kialakulásának hátterében a hormonális változások okozta fokozott faggyútermelődés áll. Általában a baba világrajövetele utáni napokban jelenik meg a fejbőrön sárgás-fehéres, pikkelyes hámló plakkok formájában, amik zsírosak és puhák, majd pedig maguktól eltűnnek. A kisbabát nem zavarja, mert a koszmó se nem fáj, se nem viszket. A koszmót mi magunk is eltávolíthatjuk, méghozzá úgy, hogy gyengéden bedörzsöljük az érintett részeket illat- és tartósítószermentes babaolajjal. Az olajat körülbelül három órán vagy egy éjszakán át szükséges a bőrön hagyni, ami után a koszmót egy puha kefével gyengéden ledörzsölhetjük a fejbőrről.

Így kezeld a koszmót és a csecsemőkori ekcémát!

Mi az a csecsemőkori ekcéma?

A csecsemők és a gyermekek leggyakoribb bőrbetegsége, világszerte a kicsik 10-20 százalékát érinti. A csecsemőkori ekcéma tünetei már a 2-3. hónap során megjelenhetnek. A bőrjelenség hátterében genetikai okok is állhatnak, de olyan környezeti faktorok is kiválthatják, mint az állatszőr, a házipor és az allergének. Kezdetben piros foltok keletkeznek a baba fejbőrén, amit később nedvedződő hólyagocskák megjelenése és viszkető hámló foltok kialakulása követ. Az ekcéma kiterjedhet az arcra, a szemöldökökre és a pelenka fedte területekre is. A kezeléséről tanácsos konzultálni a gyermekorvossal. Vékony kesztyűcskék felhúzásával és a körmök rövidre vágásával elejét vehetjük annak, hogy a kisbaba sebesre vakarja magát.

Babaápolás: a bőrredők tisztítása

A csecsemők bőrredőinek, hajlatainak tisztán és szárazon tartására különös gondot kell fordítani. A nap folyamán nyál, izzadság, ruhabolyhok és anyatej gyűlik össze bennük, és ezek irritációt válthatnak ki. Ezért a bőrredőket minden nap gondosan meg kell tisztítani, és szárazra kell törölni lefekvés előtt. A nyaki redő megtisztítására egy jó módszer, ha a kisbabát egy kis összegyöngyölgetett törölközővel a tarkója alatt ráfektetjük a pelenkázó asztalra, és egy nedves törlőkendővel kitöröljük a redőt, majd pedig alaposan szárazra törülgetjük azt. Ha ennek ellenére kipirosodik a bőre, akkor a gyermekorvos tanácsa alapján egy speciális babakenőccsel való kezelés segíthet a bőrt megnyugtatni.

Csecsemő akne

A csecsemő akne egy ártalmatlan bőrjelenség, ami a csecsemők 20 százalékát érinti, és jellemzően 2-6 hetes koruk között jelentkezik. A bőrproblémát az okozza, hogy a születés utáni hormonális változások következtében eltömődnek a baba bőrének pórusai. Ennek következtében az arcbőrén és – ritkábban – a teste egyéb részein kis fehéres-sárgás közepű pattanások alakulnak ki. A csecsemő akne nem viszket és nem fáj, és magától el is múlik. Ilyenkor ajánlott a puha bababőrt vízzel gyengéden tisztítgatni, majd pedig megszárogatni. A pattanásokat ne nyomjuk ki, különben gyulladás alakulhat ki. Ebben az esetben az aknét – orvossal egyeztetve – körömvirág tinktúrával vagy anyatejjel kezelhetjük. Ehhez hígítsunk fel néhány csepp tinktúrát egy kevés vízzel, és egy tiszta kendővel, amit előzőleg átitattunk a folyadékkal, óvatosan töröljük át az érintett bőrrészt.

A bababőr téli ápolása

Mivel a kisbaba faggyúmirigyei még fejletlenek és bőrének savas védőrétege még nem képes hatékonyan ellátni barrier funkcióját, a csecsemő bőre érzékenyen reagálhat a hidegre és a szélre. A fűtés száraz melege ugyancsak kikezdheti azt.

A speciálisan a kisbabák számára kifejlesztett krémek, amik védik a bababőrt a hideg és szél irritáló hatása ellen, rendkívül zsírosak, és használatuk segít megelőzni azt, hogy a csecsemő bőre télen szárazzá és érdessé váljon. Egy zsíros és tápláló összetevőkben gazdag ajakápolóval védhetjük a szájacskáját. Ha a kisbaba bőre az ápolás ellenére irritálttá válik, akkor egy panthenol tartalmú krém segíthet megnyugtatni azt.