Így ápold a bőrödet és hajadat napozás után!
2020-06-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A napon töltött idő igazi felüdülést jelent a test és a lélek számára. Feltöltődnek energiaraktáraink és a hangulatunk is jelentősen javul. Ám a perzselő napsugárzás rányomja bélyegét bőrünk és hajunk állapotára, mindegy, milyen lelkiismeretesen óvtuk őket a sugaraktól. A forróság, a szél, a klóros és a sós víz nedvességet vonnak el a bőrtől és kiszárítják a hajat is. 

Napozás után a bőrnek legalább 12 óra pihenésre van szüksége a regenerálódáshoz. Testünk javítóműhelyében ez idő alatt kemény munka folyik; az UV-sugárzás által okozott sejtkárosodás helyreállításán fáradozik. Ebben a fázisban a regenerációt speciális ápoló termékek használatával segíthetjük. Plusz jó hír, hogy a napozás utáni termékek nemcsak sokoldalúan ápolják a bőrt, hanem hosszan tartó barnaságot is garantálnak.

 

After-sun ápolás – Ér valamit?

A napozás utáni termékek közvetítő szerepet töltenek be a bőrápolásban. Bőrnyugtató és hűtő tulajdonsággal rendelkeznek, csökkentik a bőr feszülését és támogatják annak védekezőképességét. A modern after-sun termékek intenzíven hidratálnak, mely által bőrünk rugalmasságát is megtartják. Ha minden igyekezetünk ellenére is enyhén megpirultunk, reménykedhetünk abban, hogy a pirosságból barnaság lesz. Egy jó after-sun termék gyulladáscsökkentő hatással is bír és segíti a bőrt az UV-sugarakkal szemben folytatott harca utáni regenerációjában. Néhány napozás utáni termék barnulásfokozót is tartalmaz, mely hatóanyag a barnaságot tartósabbá vagy akár intenzívebbé is teszi.

A nyaralásnak vége, a barnaságomat viszont szeretném még egy rövid ideig élvezni. Mit tehetek?

A barnulás sajnos ilyen dolog. A nyár emlékei maradnak, a barnaság eltűnik. Ha nem kapja meg újra a napsugáradagját, a sötét bőrszínnek hamarosan híre-hamva sem lesz. Ennek az az oka, hogy bőrünk 28 naponként megújul. Ez idő alatt a legfelsőbb hámréteg leválik, ami a barnaságunkat is magával viszi. Minél szárazabb és strapáltabb a bőr, annál gyorsabban lejátszódik ez. Mindenesetre a gyakori krémezés némileg lelassíthatja a folyamatot. A gyakran hidratált bőr tehát tovább megőrzi barna színét. Ha ragaszkodunk nyári színünkhöz, a kókuszolaj a csodafegyverünk. Segít a bőrnek a nedvességet és a zsírt megkötni, és ráadásul még ragyogóvá is teszi azt.



Keressek bizonyos összetevőket?

A hidratálás terén a hialuronsav és a glicerin verhetetlenek. De a sok E-vitamint, illetve ureát tartalmazó termékek is újra és újra bebizonyítják hatékonyságukat. Az E-vitamin többek között az UV-sugarak okozta bőrkárosodás ellen is véd. Aki viszont abszolút a természetesség híve, az az aloé vera erejében is megbízhat. Ez a növény egy régóta ismert és elismert házi gyógyszere a napégésnek és a sebeknek, de felgyorsítja a regenerációt is.

Segítsek rá egy kis önbarnítóval akkor is, ha már barna vagyok?

A rásegítés természetesen megengedett. Az önbarnító krémek rendszeres használata visszaad a bőrnek egy bizonyos fokú barnaságot és meg is tartja azt. Persze a már napbarnított bőrre is léteznek speciális termékek. Ezek használatánál is – úgy, ahogy minden önbarnítónál – fontos a termék egyenletes eloszlatása az esetleges foltok elkerülése céljából.

Peeling: igen vagy nem?

Egy gyengéd radírozás a barnaság megőrzését szolgálná? Erről megoszlanak a vélemények. A peeling tulajdonképpen arra lenne hivatott, hogy a bőrt foltossá tevő elhalt hámsejteket eltávolítsa. De sajnos egyidejűleg a lebarnult bőrréteget is leradírozhatjuk vele. Ezért érdemes ilyenkor a peelinggel csínján bánni: egy kéthetente beiktatott gyengéd radírozás gondoskodhat arról, hogy bőrünk ismét puhának és egyenletesen barnának hasson.

Mire ügyeljek még?

Napozás utáni bőrápolásA gondtalan napfürdőzések után a bőrt kímélni ajánlatos, így érdemes mindent nagy ívben elkerülni, ami a felső bőrréteget irritálhatja. Főleg mivel ez a barnaságnak sem tesz jót. Kerüld a klóros vizet, ami bőröd extrém mértékben kiszáríthatja, de ugyanígy a túl hosszú és forró vízzel végzett zuhanyzást is. Mindkettő a savas védőburkot támadja meg és billenti ki az egyensúlyából. Arcod és bőröd különösen hálás lesz neked, ha ápolásukhoz gyengéd, alkohol- és parfümmentes tisztító termékeket választasz – bár a leginkább azzal kedvezel nekik, ha a szilikont, a parabént és a mesterséges illatanyagokat is elkerülöd. A hidratáló, pH-semleges kémhatású tusfürdők támogatják a bőrt a regenerációjában.

Mitől lesz ismét fényes a hajam?

Nem csoda, hogy a hajunk nyáron fénytelenné és fakóvá válik. Az UV-sugárzásnak jobban ki van téve, mint a bőrünk, mert a vékony szaruréteg nem rendelkezik védekező rendszerrel. A napfény hatására a haj pigmenteket veszít, mattá és törékennyé válik. Az UV-sugarak károsítják a rugalmasságáért felelős fehérjeszerkezetet a haj belsejében. A hőség pedig gondoskodik arról, hogy a hajból az egyébként is csekély vízmennyiség is elpárologjon.

Ezért a tápanyagokban gazdag, hidratáló ápolás nyáron különösen fontos. Az antioxidánsokból, proteinekből, keramidokból és keratinból álló hatóanyagkoktélok egészen a hajbélig táplálják a hajszálakat, kisimítják a szaruréteget, ezáltal fényesebbé varázsolva az összhatást. Használj kondicionálód mellé hetente egyszer egy hajkúrát is. 

Milyen házi szerekkel hozhatom ismét formába a hajamat?

Az egyik legősibb trükk, amitől hajunk ismét fényes lesz, az a sörrel való leöblítés. A komló és az árpa gondoskodnak a volumenről és a ragyogásról. A különösen fénytelen hajnak ezenkívül még olykor egy tojáskúra is igen jót tesz. Sűrűségtől és hosszúságtól függően verjünk fel 2-3 tojást és masszírozzuk bele a hajba. Ezt követően samponnal és hideg vízzel mossuk meg. Ez a módszer puhává és fényesebbé teszi a hajat. Akinek a haja hajlamos a kiszáradásra, fejbőre pedig gyakran irritált, kipróbálhatja az olívaolajat is. Pár cseppnyit keverjünk el vízzel, majd ezt az emulziót vigyük fel hajunkra és fejbőrünkre. Ez regenerálja a fejbőrt és fényessé teszi a hajat. Biztos, ami biztos, érdemes csak egész kevés olajjal kezdeni a kísérletezést.

Mindenki a keratinról beszél – mi is az tulajdonképpen?

Hajunk 90%-ban fehérjéből, keratinból áll. Kéregként veszi körül a hajbelet. Ez adja a rugalmasságát, ezáltal nyújtható, sőt törhető is. A keratinnak köszönheti a haj az ellenálló képességét is. Ha hosszabb ideig erős napsugárzásnak van kitéve, a keratinállomány sérül, feldurvul a külső, a keratin fölött elhelyezkedő védő hámréteg, aminek következtében a haj porózussá válik és veszít fényéből és rugalmasságából. Ezért tartalmaz sok hajápoló szer extra adag keratint is, ami ismét feltölti a hajat és az visszanyeri régi formáját. 

Forrás: Activebeauty