Hormon diéta - minden, amit tudni érdemes róla
2022-08-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A hormondiéta egy amerikai nőgyógyász, Sara Gottfried nevéhez fűződik. Miután számos fogyókúrát ő maga is kipróbált, és egyikkel sem járt sikerrel, felismerte, hogy egyik sem veszi figyelembe a hormonokat, pedig nők esetében ezek nagy hatással vannak a testsúlyra.A hormonok hatása a testre és a testsúlyra

A hormonok biokémiai hírvivő anyagok. Ez azt jelenti, hogy a szervezet egyik részéből információkat juttatnak el a másikba, számos folyamatot irányítva ezzel – például az anyagcserét. Ebből kifolyólag a hormonok hatással vannak a hangulatra, az étvágyra és a zsírraktárra. A hormonháztartás pedig rendkívül összetett: ha egy hormon nincs egyensúlyban, akkor kihat a teljes hormonszintre. A legjellemzőbb panaszok közé soroljuk az alvászavart, az emésztési zavarokat vagy a hangulatingadozásokat. Ennek megfelelően: ha nincs zavar a hormonháztartásban, akkor ez pozitív hatással lehet a testsúlyra.

Így működik a hormondiéta

A hormondiéta azt ígéri, hogy 21 nap alatt 7 kilogrammtól is meg lehet szabadulni, méghozzá úgy, hogy az étkezésünkkel egyensúlyt teremtünk a hormonháztartásunkban. Ennek a fogyókúrának az alapját 7 olyan hormon, illetve hormoncsoport teszi ki, melyekre a különböző élelmiszercsoportok vannak hatással: ösztrogén, tesztoszteron, inzulin, leptin, kortizol, pajzsmirigy és növekedési hormonok.

Ennél a fajta fogyókúránál bizonyos időközönként törölni kell az étkezésből különböző élelmiszercsoportokat, és azokat egészséges alternatívákkal kell helyettesíteni. Ez 3 napos intervallumokban történik, ugyanis a szervezetnek 72 órára van szüksége ahhoz, hogy helyreállítsa a hormonális egyensúlyt, illetve ismét beindítsa az anyagcserehormonokat.

Első lépéséként az alkoholról kell lemondani, majd ezt számos élelmiszer is követi. A húst például hüvelyesekkel és tojásokkal kell helyettesíteni. A sajt, joghurt és tej helyett azok növényi alternatívái fogyaszthatók. A cukor, koffein és gluténtartalmú gabonatermékeket pedig teljesen törölni kell az étrendből.

21 nap elteltével az anyagcsere ismét tökéletesen fog működni. Ezután az utoljára törölt élelmiszereket óvatosan, szépen lassan vissza lehet vezetni az étrendbe, így a szervezet ismét hozzászokik ezek fogyasztásához. A kiegyensúlyozott hormonháztartás pedig pozitív hatással van a súlyvesztésre.

 

Milyen hatással van az alvás a hormonháztartásra?

Ha a hormonháztartással szeretnénk megszabadulni pár kilótól, akkor az alvás hatásáról sem szabad megfeledkeznünk: több tudományos kutatás bebizonyította már, hogy ha 4 napon át 7 óránál kevesebbet alszunk, akkor jelentősen megnő az inzulin és a ghrelin koncentrációja a szervezetben. Utóbbi növeli az étvágyat, így nagyobb annak az esélye, hogy ránk tör az éhség. A kortizol nevű stresszhormon is ilyen hatással bír, továbbá a mélyalvás fázisában ébredésre készíti fel a testet. Ha azonban feszülten fekszünk le, mert közvetlenül előtte a telefont nyomkodtuk vagy e-maileket olvastunk, akkor a szervezet több kortizolt termel, illetve szabadít fel.

Ennek a többletnek a hatására a szervezet több zsírt raktároz el, és felborul a hormonháztartás egyensúlya. Ez egyben azt jelenti, hogy ha figyelünk a pihentető alvásra, eleget alszunk és lefekvés előtt olvasunk, vagy teljes nyugalomban zenét hallgatunk, akkor megelőzhetjük a túlzott kortizoltermelést.

Forrás: Activebeauty