Hogyan hatnak a bőrre az elektrolitok?
2023-07-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Ha bőrünk feszül és hámlik, ami nyáron elég gyakori probléma, az jelzés a számunkra: több nedvességre van igény - amit elektrolitokkal elégíthetünk ki.

Az izzadással sok fontos ásványi anyagot veszítünk, és ebben az esetben nagy segítséget nyújtanak az elektrolit italok. A hiány pótlására különösen a sportolók fordulnak az ilyen italokhoz. Az elegendő mennyiségű elektrolit ugyanis elengedhetetlen a szervezet számára.

Mik azok az elektrolitok?

Az elektrolitok (ásványi anyagok, például nátrium, kálium, kalcium és magnézium) olyan, töltéssel rendelkező részecskék, amelyek segítenek a szervezetnek különböző területek szabályozásában: támogatják az ideg- és izomműködést, a sav-bázis egyensúlyt és a folyadék eloszlását a szervezetben. Mivel az elektrolitokat nem mi magunk állítjuk elő, az élelmiszerekkel visszük be őket. Többek között mandulából, mandarinból vagy spenótból juthatunk hozzájuk.

Elektrolitok a bőrápolásban

A szépségipar természetesen felismerte a bőr számára jelentkező hozzáadott értéket, ezért megjelentek az ásványi elektrolitokkal gazdagított termékek. Ezek támogatják a bőr nedvességháztartását, és így megelőzhetik a száraz foltokat. Az ásványi anyagtól függően az elektrolitoknak más pozitív hatásai is vannak a bőrre. A magnézium például segít a szennyeződések ellen, a kalcium pedig segíti az új bőrsejtek képződését.