Hogyan engedd el, ha már nem működik? 8 lépés, amit meg kell tenned!
2020-06-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Nem könnyű elengedni egy társat, még akkor sem, ha már csak a megszokás tart benneteket össze. A szakítást többnyire egy hullámvölgy követi mindannyiunk életében. Egyik nap jobban érzed magad és felszabadultnak, aztán másnap felkelni sincs kedved reggel az ágyból, és egyre csak azon töprengsz, hogy vajon jó döntést hoztál-e. De bármennyire is fájdalmas egy kapcsolat befejezése, néha ez a legjobb megoldás mindkét fél számára.

Ha Te is úgy érzed, hogy ilyen helyzetben élsz, akkor itt az ideje, hogy cselekedj.

Olvass tovább, és ismerd meg azt a 8 lépést, amely segíthet elengedni valakit, ha már nem működik együtt!

1. Biztos vagy benne, hogy ezt akarod?

Ez nem egy pillanatnyi érzés, és nem egyetlen éjszaka meghozott döntés. Mielőtt bármit is tennél, gondold át a kapcsolatod, és értékeld. Tényleg szeretnéd, ha vége lenne? Ha bizonytalan vagy, akkor adj még időt magadnak. De ha készen állsz rá, akkor tedd meg mielőbb. Fájdalmas lesz a párodnak is, főleg akkor, ha váratlanul éri majd a vallomásod, de még rosszabb lenne, ha hamis illúziókkal álltatnád tovább.

Ezt is olvasd el! - 7 jel, hogy itt az ideje elengedni a párod

2. Távolodj el tőle fizikailag és érzelmileg egyaránt!

Szakítás után meg kell tenned néhány fontos dolgot. Például kitörölni a telefonszámát, vagy kikövetni a közösségi média oldalakon. Emellett jobb, ha visszaadod, esetleg elajándékozod azokat a tárgyakat, amelyeket tőle kaptál, és amelyek mindig rá fognak emlékeztetni. Ha egy városban éltek, akkor egy ideig jobb, ha elkerülöd azokat a helyeket, ahol nagy esély van rá, hogy összefussatok.

3. Tanulj a kapcsolatból!

Próbáld megfogalmazni a legfőbb okait a szakításnak. Itt ne csak a vitákra, és a párod rossz tulajdonságaira gondolj. Inkább lépj egyet hátrébb, és nézd meg, hogy alapvetően mi romlott meg köztetek. Ismerd fel azt is, hogy mi volt a Te szereped, és mit tanulhatsz belőle, amelyet egy következő partner oldalán már biztosan másképp fogsz csinálni.

4. Adj időt magadnak a gyászra!

A szakítás után úgy érzed majd, hogy hirtelen kiüresedett az életed. Szerencsére ez a fájdalmas állapot nem tart örökké, de ehhez fontos, hogy megéld a szomorúságot, kiereszd a dühödet, és rendet tegyél a zűrzavaros lelkedben. A végén pedig engedd el teljesen a negatív érzelmeket is az életedből.

5. Bocsáss meg magadnak!

Ez kulcsfontosságú. Mindegy, hogyan végződött a kapcsolat, el kell fogadnod a történéseket, és meg kell békélned az új helyzettel. Hagyd abba önmagad hibáztatását, és a töprengést azon, hogy mi mindent kellett volna másképp csinálnod. Te is ember vagy, aki hibázhat, ezen változtatni már úgysem lehet. Ha meg tudsz bocsátani saját magadnak, azáltal nyitottabbá válsz egy jövőbeni új szerelemre, amelyben már többet tudsz adni. Ez pedig minden egészséges és tartós kapcsolat alapja.

6. Fogadd el, hogy nem kontrollálhatsz mindent!

Bármennyire is szeretnéd, nem irányíthatsz mindent és mindenkit. Te mondhatod egy másik embernek, hogy szeressen Téged, ha ő nem akarja. Nem bírhatod maradásra, ha menni szeretne. Amit viszont befolyásolhatsz, azok a saját érzéseid. Törődj a lelkeddel, és próbáld kihozni magadból a legjobb formádat.

7. Élj tudatosan!

Egy szakítás után levertnek, fáradtnak és rosszkedvűnek érzed magad. Mitha nem is Te lennél. Ezért is fontos, hogy csak a saját életedre koncentrálj ilyenkor. Kezdj el mozogni, figyelj oda az egészséges étkezésre, találkozz sokat azokkal az emberekkel, akikkel jól érzed magad, és felvidítanak.

8. Kérdez meg magadtól, hogy mit is vársz el egy következő párkapcsolattól!

Ha már úgy érzed, hogy készen állsz, és kellően nyitott vagy egy új szerelemre, akkor nem árt végiggondolnod, hogy mit szeretnél. Akár listát is írhatsz, amellyel összehasonlíthatod a korábbi párod. Így könnyen rájössz majd, hogy talán pont az ellenkezőjére vágysz, mint amit ő nyújtani tudott számodra. 

A szakítás néha elkerülhetetlen. Fájdalmas, és nehéz időszak, de ha megfogadod a fenti tanácsokat, akkor könnyebben, és nyitottabban léphetsz tovább a jövőbeli boldogságod felé.