Hasznos tanácsok egy jól áttekinthető őszi ruhatárhoz
2022-09-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hétfő reggel: már késésben vagy, és gyorsan fel kellene kapnod valamit, hogy indulhass az irodába. A ruhásszekrénybe pillantva azonban megállapítod, hogy a sok ruhadarabból időnyomás alatt nem leszel képes egy értelmes outfitet sem összerakni. Valahogy már nem úgy áll blúz, ahogy állnia kellene, a hozzá passzoló nadrág pedig épp mosásban van… Ha összeállítod a saját kapszulakollekciódat, akkor ezzel a problémával soha többet nem kell szembesülnöd!

Hogy néz ki egy kapszulagardrób?

Ha úgy döntesz, kipróbálod a koncepciót, az még nem jelenti azt, hogy az összes már meglévő ruhadarabodtól meg kell válnod. Az adott szezonra egy külön állványra érdemes összegyűjtened a kapszulakollekciód darabjait. Ide azok a legfontosabb ruhadarabok kerülnek, amik a gardróbod alapját fogják képezni. Őszre kerülhet ide például egy jól kombinálható nadrág, egy őszi kabát, pulóverek és kardigánok, blúzok és pólók, bokacsizmák és egy kézi táska… ügyelj arra, hogy a kiválasztott ruhadarabok jó állapotban legyenek (ne legyenek bolyhosak vagy lyukasak). Ha új kulcsdarabokkal egészítenéd ki az alapruhatárat, akkor érdemes minőségi ruhákra beruháznod. Azzal, hogy ezeket tovább tudod hordani, a bolygónak is szívességet teszel.

Kreatív inspiráció a 2022-es kapszulagardróbodhoz

Mely színek és ruhadarabok passzolnak a legjobban hozzád, az életstílusodhoz és az adott évszakhoz? Már most is lapulnak csodásan kombinálható ruhadarabok a szekrényedben? Remek, akkor meríts ihletet a Pinterest ötletekből, vagy olvasgass arról, milyen trendek várhatóak a következő évszakban. Készíthetsz egy moodboardot (hangulat táblát) is ez elképzelt öltözködési stílusoddal. A saját kapszulakollekciód összeállítása közben játszd el nyugodtan a divattervezőt, és légy kreatív! Sok örömödet fogod lelni a tervezgetésben, ráadásul egy jól átlátható ruhásszekrény lesz a munkád jutalma. Ha például megállapítod, hogy egy bizonyos szín nem áll jól Neked, akkor nyugodtan válj meg néhány ruhadarabtól. Viszont ne felejtsd el: nem a divattrendeknek, hanem a saját öltözködési stílusodnak kell a koncepció magját képeznie.

Hova kerüljenek a kiselejtezett ruhadarabok?

Azokat a ruhákat, amiktől úgy döntesz, hogy megválsz, egyrészről berakhatod a használt ruha konténerbe (kukászsákokban). Ha selejtezés közben jó darabokra bukkansz, gondolj a legjobb barátnődre, testvéredre vagy az anyukádra. Lehet, hogy találsz olyan ruhákat, amik kreatív projektek alapanyagául szolgálhatnak, ezeket is érdemes külön gyűjtened. Találtál egy olyan rucit, ami ugyan nagyon jó minőségű, viszont már nem jó a mérete? Megpróbálhatod az online piactereken eladni. Azzal viszont számolnod kell, hogy ez egy meglehetősen időigényes vállalkozás. Ezenkívül vigyázz, mert ezeken a portálokon könnyű elcsábulni, és esetleg olyan éppen divatos ruhadarabokat vadászol le magadnak róluk, amiktől néhány viselés után úgyis meg akarsz majd szabadulni – a kimustrált ruhadarabok elpostázásával csak még több szén-dioxid termelődik, ami nem tesz jót a bolygónak.

 

A ruhák helyes ápolása és tárolása

Hogy a gondosan kiválogatott ruhadarabokat sokáig viselni tudd, fontos, hogy megfelelően ápold és tárold őket. A levendulával töltött zsákocskák vagy az abból készült szappandarabok, valamint a ruhamolycsapdák segítenek megelőzni, hogy a molyok kárt tegyenek a ruháidban. Ha mindent kipakoltál a ruhásszekrényedből, akkor egyszer alaposan töröld át a belsejét egy felülettisztítóval vagy egy portörlő kendővel.

Válj tudatosabb vásárlóvá a kapszulagardrób által

Az, hogy olyan outfiteket állítasz össze, amik színben passzolnak hozzád, és valóban jól hordhatók a mindennapokban, valószínűleg abban is segíteni fog, hogy a jövőben jobb vásárlási döntéseket hozz. Várhatóan könnyebben ellen fogsz tudni állni az akciók csábításának. A kapszulakollekciód összeállításakor tudatosulni fog benned, hogy mely színek és fazonok állnak Neked a legjobban, és a minőségi darabokat fogod keresni. A kollekció megkreálásában segít, ha komplett outfitekben gondolkodsz.

Ezenkívül ha a ruhatárad kapcsán is törekszel a minimalizmusra, azzal sok pénzt és időt (amit addig értelmetlen shopping túrákra és kétségbeesett reggeli outfit keresésre pazaroltál) is megspórolhatsz magadnak. Ezért úgy gondoljuk, hogy a kapszulagardrób összeállításával egy nagy lépést tehetsz a minimalizmus és a fenntarthatóság felé.