Hallottál már a skinimalizmusról?
2023-02-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A skinimalizmus két szóból tevődik össze: „skin” (magyarul: bőr) és „minimalizmus”. De vajon mit jelent ez a fogalom?

A skinimalizmus mozgalma alapvetően arról szól, hogy a szépségápolási rutinunkat, illetve a sminkelést is a lehető legminimálisabbra redukáljuk. Ennek jegyében nem csak a használt termékek számát ajánlott csökkenteni, hanem azok összetevőire és az előállításukra is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, hiszen az a cél, hogy minél fenntarthatóbb legyen ezek gyártása. Ez azt jelenti, hogy ne a mennyiségre, hanem sokkal inkább a minőségre ügyelj! A termékek ne tartalmazzanak többek között parabéneket, ftalátokat vagy alkoholt.

A középpontjában továbbá a természetesség áll, azaz a megjelenést ne hamisítsák meg különféle dekorkozmetikai termékek. Felesleges elrejteni a pattanásokat és bőrhibákat! Egyszerűen fogadd el magad, sőt mi több: szeresd magad. És sose feledkezz meg arról, hogy senkinek sem tökéletes a bőre. A közösségi média tele van retusált képekkel, azaz a legapróbb bőrhibát is eltüntetik, ezáltal teljesen valótlan képet adnak. A skinimalizmus épp ennek a trendnek próbál véget vetni, hiszen azt hirdeti, hogy a természetesség a valódi szépség.

A kevesebb tényleg több

A ruhásszekrényed rendszerezéséhez hasonlóan a bőrápolási termékeidet is rendszeresen át kell nézned, és ki kell szortíroznod. Ha ezt a skinimalizmus jegyében teszed, akkor nem csak a termékek lejártatát nézed, hanem az összetevők listáját is, és azt is végiggondolod, hogy egyáltalán szereted-e az adott készítményt még használni, vagy inkább megválnál tőle.

Első körben tudatosítsd magadban, hogy a bőröd ápolásánál teljesen elegendő annak tisztítása, ápolása és védelme. Ennek jegyében nézd végig a termékeidet, és dobd ki azokat, amikre ténylegesen nincs szükséged.

 

Az alábbi termékeket ajánlott megtartanod:

Arctisztító: Az arctisztítás a bőrápolás egyik legfontosabb lépése, így erről semmiféleképp se mondj le! A pórusok megtisztítása és a szennyeződések eltávolítása szükséges ahhoz, hogy az ápolótermékek tökéletesen beszívódjanak a bőrödbe.

Szérum: Ebben az esetben pontosan tudnod kell, hogy melyik szérum való a bőrtípusodhoz, melyik mire használható, illetve azt is el kell döntened, hogy mire szeretnél fókuszálni az új bőrápolási rutinod kialakításánál.

Hidratáló, illetve fényvédő: Mivel az év egészében, minden egyes nap ajánlott fényvédőt használnod, ezt is tartsd meg a készletben.

 

Ezután utána kell járnod, hogy milyen körülmények között gyártják az adott terméket, mennyire fontos a cégnek a fenntarthatóság és a környezetvédelem, végeznek-e állatkísérleteket, stb.

A sminkelésnél búcsút inthetsz például a több réteg alapozónak vagy púdernek. Ennek köszönhetően lélegezni tud majd a bőröd és a pórusaid, amivel együtt sokkal kisebb lesz a pattanások megjelenésének az esélye.

 

Már soha nem vehetsz új terméket?

Természetesen a skinimalizmus nem azt jelenti, hogy nem vásárolhatsz és nem próbálhatsz ki új készítményeket. Mindössze arra kell figyelned, hogy ezt megfontoltan tedd, továbbá csak olyan hatóanyagokat használj, illetve próbálj ki, amelyekre ténylegesen szüksége van a bőrödnek.