Gesztenyés zellerkrémleves
2025-03-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

-30 dkg zellergumó

-25 dkg burgonya

-1 fej vöröshagyma

-40 dkg készen kapható tisztított, főtt gesztenye

-4 ek. olaj

-2 dl fehér bor

-1,5 dl főzőtejszín

-1 zöldségleveskocka

-1 ek. finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, kis kockákra, a hagymát finomra vágjuk. Lábosban felforrósítunk 2 evőkanál olajat, a hagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a zellert meg a burgonyát. Felöntjük kb. 1 liter vízzel meg a borral, belemorzsoljuk a leveskockát, sózzuk, borsozzuk. Lefedve 25 percig főzzük.

Közben a gesztenyéből néhány szemet félretesszük, a többit a leveshez daraboljuk. Amikor a zellert is megpuhult, botmixerrel pürésítjük. A levest a tejszínnel besűrítjük.

A félretett gesztenyét vékony szeletekre vagy kicsi darabokra vágjuk, és a maradék olajon 2-3 perc alatt megpirítjuk.

Tálaláskor a levest gesztenyével és a petrezselyemmel megszórva kínáljuk. Megcsepegtethetjük a gesztenye sütéséből visszamaradt olajjal is.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva