Gesztenyés zellerkrémleves
Hozzávalók 4 személyre
-30 dkg zellergumó
-25 dkg burgonya
-1 fej vöröshagyma
-40 dkg készen kapható tisztított, főtt gesztenye
-4 ek. olaj
-2 dl fehér bor
-1,5 dl főzőtejszín
-1 zöldségleveskocka
-1 ek. finomra vágott petrezselyem
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, kis kockákra, a hagymát finomra vágjuk. Lábosban felforrósítunk 2 evőkanál olajat, a hagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a zellert meg a burgonyát. Felöntjük kb. 1 liter vízzel meg a borral, belemorzsoljuk a leveskockát, sózzuk, borsozzuk. Lefedve 25 percig főzzük.
Közben a gesztenyéből néhány szemet félretesszük, a többit a leveshez daraboljuk. Amikor a zellert is megpuhult, botmixerrel pürésítjük. A levest a tejszínnel besűrítjük.
A félretett gesztenyét vékony szeletekre vagy kicsi darabokra vágjuk, és a maradék olajon 2-3 perc alatt megpirítjuk.
Tálaláskor a levest gesztenyével és a petrezselyemmel megszórva kínáljuk. Megcsepegtethetjük a gesztenye sütéséből visszamaradt olajjal is.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva