Gesztenyés kuglóf
Hozzávalók kb. 12 szelethez
A tésztához:
-10 dkg étcsokoládé
-4 tojás
-15 dkg nádcukor
-0,8 dl olaj
-1,5 dl meggylé
-20 dkg gesztenyepüré
-1 csomag vaníliás cukor
-1 tk. sütőpor
-1 tk. fahéj
-10 dkg őrölt mandula
-12,5 dkg aszalt meggy
-1 tk. mézeskalács fűszer
-7 dkg liszt
-vaj és zsemlemorzsa a formához
A krémhez
-25 dkg túró
-2 ek. pálinka
-1 dl tejszínhab
-5 dkg étcsokoládé
-5 dkg aszalt meggy
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Vajjal kikenjük a nagy kuglófformát és kenyérmorzsával meghintjük. A csokoládét lereszeljük.
A tojást a cukorral és az olajjal egyneművé keverjük. A meggylevet összedolgozzuk a gesztenyepürével, a vaníliás cukorral és a sütőporral. Óvatosan belekeverjük a krémbe, majd a fahéjat, a mandulát, a csokoládét, a meggyet, a lisztet és mézeskalács fűszert is hozzádolgozzuk. A formában öntjük, és 45 percig sütjük. A kuglófot a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a túrót simára keverjük a pálinkával. A tejszínt kemény habbá verjük, a túróba forgatjuk. Beleszórjuk a reszelt csokoládét, az aszalt meggyet, és a kuglófhoz kínáljuk. A kuglófot megszórhatjuk porcukorral, aszalt meggyel, pisztáciával.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva