Gesztenyés kuglóf
2023-12-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 szelethez

A tésztához:

-10 dkg étcsokoládé

-4 tojás

-15 dkg nádcukor

-0,8 dl olaj

-1,5 dl meggylé

-20 dkg gesztenyepüré

-1 csomag vaníliás cukor

-1 tk. sütőpor

-1 tk. fahéj

-10 dkg őrölt mandula

-12,5 dkg aszalt meggy

-1 tk. mézeskalács fűszer

-7 dkg liszt

-vaj és zsemlemorzsa a formához

A krémhez

-25 dkg túró

-2 ek. pálinka

-1 dl tejszínhab

-5 dkg étcsokoládé

-5 dkg aszalt meggy

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Vajjal kikenjük a nagy kuglófformát és kenyérmorzsával meghintjük. A csokoládét lereszeljük.

A tojást a cukorral és az olajjal egyneművé keverjük. A meggylevet összedolgozzuk a gesztenyepürével, a vaníliás cukorral és a sütőporral. Óvatosan belekeverjük a krémbe, majd a fahéjat, a mandulát, a csokoládét, a meggyet, a lisztet és mézeskalács fűszert is hozzádolgozzuk. A formában öntjük, és 45 percig sütjük. A kuglófot a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a túrót simára keverjük a pálinkával. A tejszínt kemény habbá verjük, a túróba forgatjuk. Beleszórjuk a reszelt csokoládét, az aszalt meggyet, és a kuglófhoz kínáljuk. A kuglófot megszórhatjuk porcukorral, aszalt meggyel, pisztáciával.

Munka: kb. 40 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva