Füstölt sonkás húsleves
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez:
-1 kg leveshús (lehet sertés, marha vegyesen)
-30 dkg füstölt sonka
-15 dkg sárgarépa
-10 dkg fehérrépa
-10 dkg zellergumó
-10 dkg gomba
-1 csokor petrezselyem
-1 fej vöröshagyma
A sonkás gombóchoz:
-2 szelet kenyér
-1 ek. aprított petrezselyem
-1 tojás
-10 dkg vaj
Elkészítés:
A húst és a sonkát megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Nem szabad forrnia, csak folyamatosan gyöngyöznie. A keletkező habot folyamatosan leszedjük. A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra szeljük. A gombát felszeleteljük, a petrezselyem leveleit felaprítjuk, a hagymát egészben hagyjuk.
Fél óra után a levesbe tesszük a zöldségeket és a gombát, sózzuk, borsozzuk, majd még egy órán keresztül gyöngyözve főzzük. Ezután leszűrjük, a sonkát kivesszük, és a gombócokhoz nagyon apró kockákra vágjuk.
A gombóchoz a kenyérről a héját eltávolítjuk. A sonkához adjuk a petrezselymet és a tojást, majd belemorzsoljuk a kenyérbelet. Összedolgozzuk a puha vajjal és kis golyókat formálunk belőle. A levesből 2 merőkanálnyit kiveszünk egy kis lábosba, és kifőzzük benne a gombócokat.
A levest a gombócokkal tálaljuk. A főtt zöldségeket külön kínálhatjuk hozzá vagy köretként a hús mellé tálalhatjuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva