Füstölt sonkás húsleves
2024-11-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

-1 kg leveshús (lehet sertés, marha vegyesen)

-30 dkg füstölt sonka

-15 dkg sárgarépa

-10 dkg fehérrépa

-10 dkg zellergumó

-10 dkg gomba

-1 csokor petrezselyem

-1 fej vöröshagyma

A sonkás gombóchoz:

-2 szelet kenyér

-1 ek. aprított petrezselyem

-1 tojás

-10 dkg vaj

Elkészítés:

A húst és a sonkát megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Nem szabad forrnia, csak folyamatosan gyöngyöznie. A keletkező habot folyamatosan leszedjük. A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra szeljük. A gombát felszeleteljük, a petrezselyem leveleit felaprítjuk, a hagymát egészben hagyjuk.

Fél óra után a levesbe tesszük a zöldségeket és a gombát, sózzuk, borsozzuk, majd még egy órán keresztül gyöngyözve főzzük. Ezután leszűrjük, a sonkát kivesszük, és a gombócokhoz nagyon apró kockákra vágjuk.

A gombóchoz a kenyérről a héját eltávolítjuk. A sonkához adjuk a petrezselymet és a tojást, majd belemorzsoljuk a kenyérbelet. Összedolgozzuk a puha vajjal és kis golyókat formálunk belőle. A levesből 2 merőkanálnyit kiveszünk egy kis lábosba, és kifőzzük benne a gombócokat.

A levest a gombócokkal tálaljuk. A főtt zöldségeket külön kínálhatjuk hozzá vagy köretként a hús mellé tálalhatjuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva