Fish & Chips
Hozzávalók kb. 4 adaghoz
A halhoz:
-60 dkg tőkehal filé
-bő olaj a sütéshez
A bundához:
-15 dkg liszt
-1 tk. fokhagymapor
-1 tk. őrölt pirospaprika
-1 késhegynyi sütőpor
-1 tk. keményítő
-2,5 dl világos sör
A körethez:
-40 dkg burgonya
Elkészítés:
A halfiléket alaposan megmossuk, majd leszárítjuk és ízlés szerint mindkét oldalukat megszórjuk sóval. A bundához a lisztet megszórjuk a fokhagymaporral, a pirospaprikával, valamint a sütőporral és a keményítővel is. Alaposan összeforgatjuk, majd apránként eldolgozzuk benne a sört is. Egy sűrűbb palacsintatésztát kell kapnunk.
Bő olajat forrósítunk, közben a halszeleteket megforgatjuk a sörtésztában. Óvatosan a forró olajba tesszük és kb. 4-5 perc alatt a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük benne. Amikor kész, kivesszük és lecsepegtetjük.
A körethez a burgonyát megtisztítjuk és hasábokra szeljük. Vagy külön olajat forrósítunk, vagy a hal után kisütjük a forró olajban. Szintén leszűrjük, lecsepegtetjük, majd ízlés szerint sózzuk. A halszeleteket a sült burgonyával tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: azonnal