Fish & Chips
2025-06-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 4 adaghoz

A halhoz:

-60 dkg tőkehal filé

-bő olaj a sütéshez

A bundához:

-15 dkg liszt

-1 tk. fokhagymapor

-1 tk. őrölt pirospaprika

-1 késhegynyi sütőpor

-1 tk. keményítő

-2,5 dl világos sör

A körethez:

-40 dkg burgonya

Elkészítés:

A halfiléket alaposan megmossuk, majd leszárítjuk és ízlés szerint mindkét oldalukat megszórjuk sóval. A bundához a lisztet megszórjuk a fokhagymaporral, a pirospaprikával, valamint a sütőporral és a keményítővel is. Alaposan összeforgatjuk, majd apránként eldolgozzuk benne a sört is. Egy sűrűbb palacsintatésztát kell kapnunk.

Bő olajat forrósítunk, közben a halszeleteket megforgatjuk a sörtésztában. Óvatosan a forró olajba tesszük és kb. 4-5 perc alatt a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük benne. Amikor kész, kivesszük és lecsepegtetjük.

A körethez a burgonyát megtisztítjuk és hasábokra szeljük. Vagy külön olajat forrósítunk, vagy a hal után kisütjük a forró olajban. Szintén leszűrjük, lecsepegtetjük, majd ízlés szerint sózzuk. A halszeleteket a sült burgonyával tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: azonnal