A fiatalok ritkábban házasodnak? Miért vagyunk házasság-ellenes generáció?
2017-08-18  /  Szerző:   /   Tudtad-e? A fiatalok ritkábban házasodnak manapság. Biztosan Te is észrevetted azt, hogy a házasság-ellenes generáció része vagyunk. De mégis, miért van ez így?

Ha megfigyeled azokat az embereket, akikkel mindennapi kapcsolatban vagy, megfigyeled a barátaidat, észre fogsz venni kétféle embertípust: egy hagyományos típust – ahol az emberek 25 és 30 év között megházasodtak – és egy klasszikus modelltől eltérő típust, 28-40 év közötti emberekkel, akik nincsenek megházasodva és nem is nagyon igyekeznek megtenni ezt a lépést az életükben.

A fiatalok ritkábban házasodnak manapság, de miért is vagyunk a házasság-ellenes generáció, vagy pontosabban, miért nem igyekszünk oltár elé állni? Mire várunk még? Erre a kérdésre akár úgy is válaszolhatunk, hogy tulajdonképpen miért is sietnénk el ezt a döntést, miért is sietnénk megházasodni?

Bizonyára te is ismersz sok olyan nőt és férfit, akiknek jó pár éve nincs párkapcsolatuk. Hozzászoktunk ahhoz, hogy a saját kis megszokott életünket éljük egymagunkban, mi kezeljük a pénzügyeinket és minden olyan dolgot megteszünk, amik boldoggá tesznek minket. És aki így él, az bizonyára meg is van elégedve ezzel az életstílusával és nem érzi azt a nyomást, hogy megállapodjon egy féri vagy nő mellett.

A mai fiatalok ritkábban házasodnak, mert egy olyan generáció részei, ahol izgalmas életet élhetnek, nagyszerű munkalehetőségeik vannak, igazi barátaik vannak, és megvan a lehetőségük, hogy olyan életet élhessenek, amilyet csak akarnak. És aki jól érzi magát ebben az élethelyzetben, úgy gondolja, hogy azzal, hogy megállapodik, nem fogja őt boldogabbá tenni.

A mai fiatalokban megvan az a vágy is, hogy egyáltalán semmilyen párkapcsolatuk ne legyen. Nemhogy a fiatalok ritkábban házasodnak manapság, de annyira elégedettek az életükkel, hogy úgy gondolják, semmi sem hozhat egy plusz izgalmat az életükbe, így egy párkapcsolat sem.

Azonban, abban a pillanatban, amikor összegezzük az emberi kapcsolatainkat az alapján, hogy mit adunk és mit kapunk egy kapcsolattól, elfelejtjük a kapcsolódás értelmét, a két ember közötti intimitást. Egy baráttal való kapcsolatban nem tudsz annyi szeretet adni és kapni, mint egy párkapcsolatban. A fiatal generáció elfelejti a párkapcsolati élet egy nagyon fontos részletét: hogy bármennyire is erősnek érzed magad egyedül, még mindig jobb, ha valaki melletted áll jóban és rosszban.

Az emberek kötelességből, megszokásból, hagyományból is megházasodhatnak, azonban a mai fiatalok biztosan nem fognak ezek az okok miatt megházasodni, hanem inkább egy olyan emberre, társra várnak, akik egy plusz értéket és célt fognak majd hozni az életükbe, ők egy lelki-társra várnak.

Néha olyannyira bele vagyunk gabalyodva a mindennapi életünkbe, hogy a szerelmünk által behozott értékeknek nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget. A szerelmünk által behozott érték nem a drága gyűrűben mérhető, amit szülinapra kaptál vagy egy mesés nyaralásban, amivel karácsonyra lepett meg a párod. Nem is a Facebookon megosztott közös képekben mérhető. Az érték a csukott ajtók mögött van, amikor két ember annyira szereti egymást, hogy nem tud élni egymás nélkül.

A mai fiatalok ritkábban házasodnak és nagyon hosszú időt várnak arra, hogy megtalálják a tökéletes partnert. És mindez azért történik így, mert először a saját életüket szeretnék rendbe tenni, meg szeretnének engedni maguknak mindent, és csak ezután tudják elfogadni azt, hogy szükségük van egy igazi párkapcsolatra és szerelemre.