Fetás virág pogácsa
Hozzávalók 16 darabhoz:
A tésztához:
-50 dkg liszt
-4 dkg élesztő
-1 ek. cukor
-3 dl langyos víz
-4 ek. olívaolaj
-1 tojássárgája
A töltelékhez:
-20 dkg feta sajt
-2 ek. görög joghurt
-2 ek. vegyes felaprított zöldfűszer (ízlés szerint petrezselyem, snidling, bazsalikom, stb)
-16 szem olajbogyó
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és ráöntjük a vizet. Hagyjuk felfutni (kb. 15 perc). A kézi robotgép dagasztóbetétjével alaposan összedolgozzuk, közben hozzáadjuk az olajat és 1 tk. sót. Akkor jó, ha már hólyagos. Letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
A tésztát átgyúrjuk, 16 egyforma darabra vágjuk, és mindegyiket kis cipóvá gyúrjuk. Még 15 percig kelesztjük. Ezután mindegyiket kb. 15 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Mindegyiket kb. 5 cm hosszan a közepe felé négy helyen (12, 3, 6 és 9 óránál) bevágjuk.
A töltelékhez a feta sajtot áttörjük, simára keverjük a joghurttal, a zöldfűszerekkel. Mindegyik cikk darabra egy-egy teáskanálnyi tölteléket teszünk, és a tésztát összefogjuk fölötte. Az illesztésnél a tésztát a kör közepéhez behúzzuk, és a kör közepébe egy-egy olajbogyót nyomunk.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával, és a sütőben 15-20 percig sütjük.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva