Fetás virág pogácsa
2024-07-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 16 darabhoz:

A tésztához:

-50 dkg liszt

-4 dkg élesztő

-1 ek. cukor

-3 dl langyos víz

-4 ek. olívaolaj

-1 tojássárgája

A töltelékhez:

-20 dkg feta sajt

-2 ek. görög joghurt

-2 ek. vegyes felaprított zöldfűszer (ízlés szerint petrezselyem, snidling, bazsalikom, stb)

-16 szem olajbogyó

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és ráöntjük a vizet. Hagyjuk felfutni (kb. 15 perc). A kézi robotgép dagasztóbetétjével alaposan összedolgozzuk, közben hozzáadjuk az olajat és 1 tk. sót. Akkor jó, ha már hólyagos. Letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

A tésztát átgyúrjuk, 16 egyforma darabra vágjuk, és mindegyiket kis cipóvá gyúrjuk. Még 15 percig kelesztjük. Ezután mindegyiket kb. 15 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Mindegyiket kb. 5 cm hosszan a közepe felé négy helyen (12, 3, 6 és 9 óránál) bevágjuk.

A töltelékhez a feta sajtot áttörjük, simára keverjük a joghurttal, a zöldfűszerekkel. Mindegyik cikk darabra egy-egy teáskanálnyi tölteléket teszünk, és a tésztát összefogjuk fölötte. Az illesztésnél a tésztát a kör közepéhez behúzzuk, és a kör közepébe egy-egy olajbogyót nyomunk.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával, és a sütőben 15-20 percig sütjük.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva