Fehércsokis panna cotta, a legfinomabb hűsítő desszert
2018-08-26  /  Szerző:   /   Rúzs Csupa krém és selymes lágyság, nagyon egyszerű elkészíteni és bármilyen gyümölccsel működik, ez az olaszok legegyszerűbb desszertje, a panna cotta, amit most egy kis fehér csokoládéval turbózhatjuk fel, a tetejére pedig bazsalikomos barack kerülhet.



A panna cotta, vagyis a főtt tejszín egy zseinálisan egyszerű, csupa krém és csábító desszert, tejszín, cukor és zselatin keveréke, amit jól behűtve tálalnak a forró nyári estéken. Önmagában nem túl izgalmas, de iszonyatosan jól variálható, attól függően, milyen fűszerekkel és gyümölccsel bolondítjuk meg.

A tejszínes krémbe most egy kevés fehér csokoládé került, amitől még ellenállhatatlanabb, a kísérő gyümölcsös réteg pedig egy kevés bazsalikommal fűszerezett friss őszibarackos ragu, de igazából bármilyen gyümölcs passzol hozzá, és a fűszerezése is változtatható, gyömbérrel, kardamommal is nagyon finom, és pikk-pakk elkészíthető!



Fehércsokis panna cotta bazsalikomos barackkal

Hozzávalók:

4 dl tejszín

4 dl tej

1 teáskanál vanília-kivonat

3 evőkanál cukor

5 dkg fehér csokoládé

4 lap zselatin

Valamint:

2-3 őszibarack

3-4 levél bazsalikom

1/2 citrom leve

2 evőkanál cukor

Elkészítés:

1. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, hogy felpuhuljanak.

2. Közben a tejet és a tejszínt egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve forrpontig melegítjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliát, a kockára tördelt fehércsokit és a kinyomkodott zselatinlapot, és kézi habverővel addig keverjük, míg teljesen felolvadnak.

3. Poharakba, helyhekbe vagy kis befőttesüvegekbe elosztjuk, és hagyjuk langyosra hűlni, majd a hűtőbe tesszük 4-5 órára, hogy teljesen megdermedjenek.

4. A barackraguhoz a gyümölcsöket egészben forró vízbe tesszük, és 1 percet forrázzuk, szűrőkanállal kiemeljük, és hagyjuk kicsit hűlni, majd lehúzzuk a héjukat.

5. A barackokat kimagozzuk, apróra kockázzuk, lábasba tesszük, ráfacsarjuk fél citrom levét, hozzáadjuk a cukrot és a bazsalikomlevelet, és tűzre téve 2-3 percet forraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.

6. Tálalás előtt a barackraguból kivesszük a bazsalikomlevelet, és elosztjuk a jól lehűtött panna cotta tetején, így kínáljuk.

Forrás: Cookta
Hasonló bejegyzések