Fahéjas-mézes karaj sült céklával
2025-03-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz:

-70 dkg bőrös malackaraj

-2 ek. akácméz

-2-3 mk. őrölt fahéj

-4 ek. olaj

A körethez:

-60 dkg cékla

-2 ek. vaj

Elkészítés:

A húst megmossuk, leszárítjuk, majd 8 egyforma vastag szeletre vágjuk. A mézet a fahéjjal elkeverjük. A karajszeleteket sózzuk, bekenjük a fahéjas mézzel, meglocsoljuk az olajjal és lefóliázva a hűtőben 1 órát pácoljuk.

A céklát megmossuk, majd bő sós vízben megfőzzük, meghámozzuk. (Ne késsel, kézzel húzzuk le a héját, így szebb lesz a felülete és gazdaságosabb is.)

Ezután a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A húst olajozott tepsibe fektetjük és a sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Alufóliával le is fedhetjük, hogy gyorsabban puhuljon.

A körethez a céklát hullámos pengéjű késsel felszeleteljük, majd serpenyőben, a forró vajon mindkét oldalukat megsütjük. Közben sózzuk. A hússal forrón kínáljuk.

Munka: kb. 40 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva