Fahéjas-mézes karaj sült céklával
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz:
-70 dkg bőrös malackaraj
-2 ek. akácméz
-2-3 mk. őrölt fahéj
-4 ek. olaj
A körethez:
-60 dkg cékla
-2 ek. vaj
Elkészítés:
A húst megmossuk, leszárítjuk, majd 8 egyforma vastag szeletre vágjuk. A mézet a fahéjjal elkeverjük. A karajszeleteket sózzuk, bekenjük a fahéjas mézzel, meglocsoljuk az olajjal és lefóliázva a hűtőben 1 órát pácoljuk.
A céklát megmossuk, majd bő sós vízben megfőzzük, meghámozzuk. (Ne késsel, kézzel húzzuk le a héját, így szebb lesz a felülete és gazdaságosabb is.)
Ezután a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A húst olajozott tepsibe fektetjük és a sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Alufóliával le is fedhetjük, hogy gyorsabban puhuljon.
A körethez a céklát hullámos pengéjű késsel felszeleteljük, majd serpenyőben, a forró vajon mindkét oldalukat megsütjük. Közben sózzuk. A hússal forrón kínáljuk.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva