Ezért vedd le mindig a cipőd, ha belépsz a lakásba!
2023-01-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Hányan vannak, akik szemrebbenés nélkül masíroznak végig a lakáson a kinti cipőjükkel, és különösebb gond nélkül még fel is huppannak vele az ágyba. A baktérium-szakértők azonban tesztelték, mennyire tudnak koszosak lenni a cipőink, és undorító megállapításra jutottak. Ha eddig kételkedtél volna abban, hogy nem kell megválnod a lábbelidtől, ha hazaérsz, most talán fontolóra veszed a dolgot, és soha többet nem jársz bennük otthon.

 

Bár teljesen ártalmatlannak tűnik, a prímet a kosz-tesztben az edzőcipő viszi! A szakértők mintát vettek a lábbeliből, és úgynevezett RLU-mérésnek vetették alá. Erről annyit kell tudni, hogy ha egy tárgy RLU-értéke 50 alatt van, akkor azt tisztának számít, ha viszont 50 felett, akkor piszkosnak, azaz „hibásnak”.

A kutatás megdöbbentő eredményt hozott: az edzőcipőkről vett kenet a hetvenszeresét mutatta a hiba határértékének – ami azt jelenti, hogy piszkosabbak, mint a WC-ülőkék és a billentyűzet. A RLU-értékük nem kevesebb, mint 3524 volt!

Még aggasztóbb hír, hogy a vizsgálatban szereplő (nem csak sport) lábbelik 96%-a pozitív lett a székletbaktériumokra, ami teljesen megdöbbentő, ha belegondolunk, hogy miközben ezekkel végiggyalogolunk a lakáson, gyakorlatilag megtöltjük az otthonunkat kórokozókkal.

Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha megengedjük, hogy a vendégeink cipőstől jöjjenek be a lakásunkba. Ne higgyük, hogy az ő lábbelijük tisztább, hacsak nem repültek, ami eléggé valószínűtlen, még napjainkban is.

Ha (otthoni) papucsot viselsz, ne gondold, hogy biztonságban vagy! A papucs a legnépszerűbb otthoni lábbeli, de ez nem jelenti azt, hogy tiszta is. A kutatás ugyanis bebizonyította, a papucsok koszosabbak, mint egy WC-ülőke – az RLU-értékük 1474. És ez azért van, mert bár összejárjuk vele a lakást, azt a zónát is, ahová kinti cipővel lépünk be, mégis megfeledkezünk rendszeresen fertőtleníteni a talpát.

Mindezek ellenére, a mezítláb járás sem egészséges – hívja fel a figyelmet Keira Moore, lábgyógyász, a York Foot Clinic tulajdonosa. Kifejti: „sajnos ez a statisztika nem meglepő, azonban lábegészségügyi szempontból nagyon aggasztó. Azzal, hogy úgy döntünk, hogy nem viselünk lábbelit otthon, megnő az esés kockázata, és bizonyos korosztályban és kor felett bizonyított, hogy a semmi vagy csak zokni viselése valójában növeli az eséseket, ami olyan súlyos következményekhez vezet, mint a csonttörés vagy az izomkárosodás, amelyek gyógyulása hónapokig is eltarthat.”

A szakember hozzáteszi: „talán nem tűnik veszélyesnek, de a mezítláb járás növeli a lábra nehezedő nyomást, ami bőrkeményedésekhez és fájdalmas repedésekhez vezet, amelyek nagyon kellemetlenek lehetnek.”

Vittoria Wellen-Bombelli, a Pavers nevű, széles szabású cipőkre specializálódott cég vásárlási asszisztense szerint mégis érdemes megfontolni, hogy a cipőt már a bejárati ajtónál vegyük le. Emellett legalább havonta egyszer érdemes megmosni, hogy csökkentsük a baktériumokat és a szennyeződéseket, amelyeket beviszünk a házba.

Ehhez először a kemény szennyeződéseket kell eltávolítani róla fogkefével, vagy nedves ruhával. Ha nagyon koszos a cipő, érdemes fél teáskanál mosogatószert elkeverni vízzel, és szivaccsal letörölni a foltokat. A talpát pedig kefével és szappanos vízzel kell tisztára sikálni, és hagyni kell megszáradni.