Ezért nem szabad kidobni a dió héját!
A legtöbben imádjuk a diót, a héját azonban csak nagyon kevesen tartják értékesnek. Nagyanyáink még vérhígító hatásáért főzték a dióhéjból készült teát, és vidéken néhol még ma is ismerik. Az orvosok és természetgyógyászok azonban több olyan hatását is számon tartják, amely még ezenkívül is hasznos lehet: igazi kincs!
A dió héja gombaölő és antibakteriális vegyületekben gazdag, támogatja a pajzsmirigy működését, segít optimalizálni a vércukor szintet és a vérnyomást, de csökkenti a gyulladást, és nyugtató hatása is van.
Teája nemcsak vérhígító, de támogatja az emésztést, valamint a máj munkáját, és segíthet vizelettartási problémák esetén is.
Kalciumban gazdag, így akinek a szervezete hiányos kálciumból, annak is ajánlott. Ebben az esetben érdemes napi fél, vagy akár 1 liter teát is elfogyasztani. Visszér esetében zöld dióból készített áztató levet ajánlanak: vegyünk egy nagyobb befőttes üveget, félbevágott zöld dióhéjjal töltsük meg, öntsük le almaecettel, majd álljon három hétig. A visszeres lábat ezzel érdemes minden nap borogatni. Gyomorfekély ellen négy szárított dió héjából készített főzetet javasolnak: a leforrázott héj álljon úgy 60 percig, majd szűrjük le, és minden egyes reggel egy kiskanállal éhgyomorra vegyünk be ebből a főzetből. A dióhéj teát köhögés ellen is javasolják: egy maréknyi héjat forrásban lévő vízbe dobni, pár percig főzni, majd amikor kihűlt egy kissé, fogyaszthatjuk is. De ne forrázzuk le a torkunkat, ne hajtsuk fel forrón! Édesíthetjük mézzel!
Amennyiben valakinek gyenge az immunrendszere, vagy folyamatos fáradtság kínozza, a dióhéjból készült szirup segíthet a problémán. Két marék zöld dió héjából, és 1 liter vízből készíthetjük el. Az apróra vágott héjat 10 percig főzzük, majd engedjük hogy kihűljön, 1 kg cukrot vagy mézet adunk hozzá. Ezt a szirupot egy sötét színű üvegbe öntsük, majd napi háromszor, minden étkezés után egy kiskanálnyit fogyasszunk belőle.