Ezekre a dolgokra figyelj, ha klímával fűtesz!
2022-11-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A magas rezsiárak miatt mindenki igyekszik a fűtésen spórolni; sokan úgy, hogy a fűtésre is képes klímával fűtenek. Bár rengeteg előnye van ennek a fűtésnek, néhány dolgot szigorúan be kell tartani.

Az elszabadult rezsiárak miatt rengetegen gondolkodnak azon, hogy átállnak klímás fűtésre – sokan már meg is tették –, ám hiába a modern technológia, ha nem jól használjuk a fűtő klímát, akár súlyos betegségeket is okozhat. Ezekre kell nagyon odafigyelned!

 

1. Egyszer sem maradhat el a karbantartás

Ez a legfontosabb dolog a klímás fűtésnél, hiszen súlyos betegségeket kockáztat, aki elmulasztja az alapos tiszítást. Aki csak hűtésre használ klímát, elég, ha tavasz végén kihívja a szerelőt, hogy alaposan áttisztítsa a gépet. Fűtő klímánál azonban nem elég az évi egy karbantartás: a fűtési szezon kezdete előtt is ki kell tisztíttatni a gépeket

2. Időnként ki kell takarítani

A legtöbb klímában találhatók légszűrők, melyek felfogják a port, a polleneket, káros anyagokat. Érdemes hetente-kéthetente kiszedni őket, és alaposan lemosni a zuhany alatt használj szivacsot és folyékony szappant a tisztításukhoz. Öblítés után várd meg, míg megszáradnak, majd tedd vissza őket a készülékbe. Ha soha nem takarítod a szűrőt, nagyobb az esélye az allergiás megbetegedéseknek, hiszen ezeket a káros anyagokat keringeti a szoba levegőjében a gép.

3. Figyelni kell a száraz levegőre

Ez a legtöbb fűtési módról elmondható, de hiba lenne megfeledkezni erről, ha klímával fűtesz, hiszen a folyamatos légáramlás miatt ugyanúgy száraz lesz a levegő. Ez pedig légúti panaszokat, kiszáradást, fejfájást okozhat. Ennek elkerülésére igyál sok folyadékot, és párologtatóval is segíts rá a jobb levegőre.

4. Jól kell beállítani

Nem feltétlen kell, hogy egész nap zúgjon a klíma. Ha automata módba állítod, akkor a készülék a belső hőmérsékletnek megfelelően fújja a levegőt. Az is fontos, hogy a lapátot merre állítod: míg nyáron felfelé, addig fűtésnél lefelé érdemes, hiszen így a leghatékonyabb a fűtés, és a legkevésbé zavaró a légáramlás. Arra azonban fontos figyelni, hogy ne legyen ülőbútor, ágy a klímával szemben, mert ahova a levegőt közvetlenül fújja, ott nem jó folyamatosan tartózkodni.