Ez a csoda gyógynövény segít, hogy tovább élj
2023-09-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Van egy gyógynövény, aminek Délkelet-Ázsiában már évezredek óta jótékony hatásokat tulajdonítanak. Régen többek közt az ekcéma kezelésére használták, és a sebgyógyulást támogatták vele, manapság pedig egyesek úgy tartják, hogy olyan sokféleképpen kedvezhet az egészségünknek, hogy tovább is élhetünk a segítségével. Nem másról, mint a gotu koláról, vagy ahogyan itthon szokás emlegetni, az ázsiai gázlóról van szó.

A gotu kola egy igazán nagyszerű gyógynövény, ami már nálunk is viszonylag széles körben elérhető. Olykor a tanulás gyógynövényeként is hivatkoznak rá, mivel a sok más pozitív tulajdonsága mellett rendkívül jót tehet a memóriánknak, és a koncentrációképességünket is erősítheti. Ha pedig máshol már évezredek óta nagy sikere van, miért is ne élvezhetnéd te is a nagyszerű egészségügyi előnyeit?

Mi pontosan a gotu kola?

A gotu kola egy Ázsiában őshonos gyógynövény. Olyan növényekkel áll rokonságban, mint a petrezselyem, a koriander és az édeskömény. A levelei aprók, kerek formájúak és ehetőek. Szereti a nedves területeket, és hosszú, forró vegetációs időszakra van szüksége, ezért például Ausztráliában, Dél-Amerikában és Dél-Afrikában is fellelhető. A megannyi pozitív hatását a leveleinek és a szárainak tulajdonítják. A tanulás mellett a hosszú élet gyógynövényeként is szokták emlegetni. Érdekesség, hogy egy legenda szerint egy kínai füvész több mint 200 évig élet a gotu kolának köszönhetően.

Miért olyan nagyszerű?

A gotu kolát régóta használják emésztési zavarokra, fertőzésekre, sebgyógyulás elősegítésére és más betegségek kezelésére is, az utóbbi években viszont leginkább a hosszú élet gyógynövényeként került előtérbe. A kutatások ugyanis összefüggésbe hozták a kognitív funkciók javításával, amelyhez többek között olyan területek tartoznak, mint a figyelem, az emlékezet és a gondolkodási funkciók. Egyes tanulmányok pedig azt sugallják, hogy a gotu kola az ideg- és agysejtjeink védelmével segíthet megvédeni az olyan betegségektől, mint az Alzheimer-kór.

Ami szintén figyelemreméltó, hogy a gotu kola a stresszcsökkentésben is segíthet. Ha gyakran stresszelsz, akkor bizonyára te is jól tudod, mennyire nyomasztó tud lenni, de abba sokszor talán bele sem gondolunk, hogy a stressznek hosszú távon is rengeteg negatív hatása van. A tartós stressz még olyan krónikus betegségek kialakulásához is hozzájárulhat, amelyek a legnagyobb kockázati tényezőket jelentik az élettartamunk lerövidítésében. Ezért is borzasztóan fontos, hogy valamilyen módon kezeld a stresszt, vagy akár egyszerre többféle módszert is kipróbálj, akár a gotu kolát is beleértve.

Hogyan fogyaszthatod?

Egyesek úgy tartják, hogy a gotu kola keserű, míg egyesek szerint nincs is igazán íze, sem illata. Ennek ellenére a szakértők szerint, ha igazán ki szeretnénk élvezni ennek a gyógynövénynek a pozitív hatásait, akkor érdemesebb lehet kivonatként fogyasztani, mert szimplán az élelmiszerből nehéz lenne annyi elfogyasztanunk (illetve itthon nagy valószínűséggel nem is találkozhatunk vele), hogy élvezhessük a nagyszerű hatásait. Ráadásul huzamosabb ideig ajánlott fogyasztani, különösen, ha az agyserkentő hatását is meg szeretnéd tapasztalni.

Fontos azonban, hogy a gotu kola nem mindenki számára alkalmas, ráadásul mivel gyógynövényről van szó, feltétlenül ajánlott beszélned a háziorvosoddal, mielőtt kipróbálnád. Ha például májproblémáid vannak, cukorbeteg vagy, volt korábban melanomád, esetleg hamarosan műteni fognak, ami miatt altatásban is részesülsz, akkor egészen biztos, hogy a gotu kolát jobb, ha kerülöd. De még ha teljesen egészségesnek is érzed magad, akkor is az a legjobb döntés, ha előbb mindig a háziorvosod véleményét kéred ki, akár a gotu koláról, akár bármilyen más gyógynövény használatáról.