Epres pitetorta
2024-06-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 szelethez

A tésztához:

-10 dkg vaj + a sütőformához

-15 dkg liszt + a sütőformához

-10 dkg darált dió vagy mandula

-5 dkg cukor

-1 tojás

A töltelékhez:

-5 dkg összevagdalt dió vagy mandulaforgács

-1 ek. cukor

-1 csomag expressz epres tortazselé

-80 dkg eper

-5 dkg étcsokoládé

-1 dl növényi tejszín

-1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Kivajazunk és lisztezünk egy 24 cm átmérőjű piteformát. A tésztához a vajat összemorzsoljuk a liszttel, majd a darált dióval, a cukorral, a tojással, és cipóvá gyúrjuk. Egyenletesen a tortafromába nyomkodjuk úgy, hogy az oldalára is jusson, és 30 percre a hűtőbe tesszük.

Amikor letelt a tészta hűtési ideje, a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát megszórjuk az összevagdalt dióval vagy mandulával és a sütőben 20 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni, és kivesszük a formából. Nagy tálra tesszük.

Közben az epret megmossuk, kicsumázzuk, 12 kisebb vagy 6 nagyobb szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kisebb darabokra vágjuk. A cukorral 2,5 dl vizet forralunk, és a zselét a tasakon lévő használati utasítás alapján, de csupán ezzel a 2,5 dl vízzel elkészítjük, belekeverjük az apróra vágott epret, és kissé dermedni hagyjuk. A még önthető zselét a tésztán elsimítjuk. Kb. 30 percre a hűtőbe tesszük.

Amíg a zselé dermed a csokoládét összetörjük, vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk. A félretett eperszemeket a csokimázba mártjuk, majd hagyjuk a mázat megszilárdulni. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és habzsákba szedve a későbbi szeletek közepére 1-1 rózsát nyomunk belőle. Minden habrózsát 1-1 csokiba mártott eperrel díszítünk. Óvatosan szeleteljük.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 2 múlva