Eljegyeztek? Esküvőt szerveznél? Segítünk!
2024-02-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Megkérték a kezed, és úgy érzed a felhők felett jársz. Ne engedd, hogy a szervezéssel járó nehézségek elvegyék a kedved, és szürke felhőként beárnyékolják a nagy napot. A tervezés során rengeteg részletre kell odafigyelni, és egy jól átgondolt ellenőrzési lista segíthet abban, hogy semmi ne maradjon ki a nagy nap előtt. Az alábbiakban összegyűjtöttük Neked azokat a legfontosabb teendőket, amelyek segíthetnek a szervezés megkezdésénél, és a stressz minimalizálásában, hogy az esküvő napján már csak annyi legyen a dolgod, hogy élvezd a pillanatot!

1. Dátum és helyszín kiválasztása

A pároddal beszéljétek meg, hogy mi lenne számotokra a legalkalmasabb időpont, és ez alapján találjátok ki, hogy kültéri vagy beltéri esküvőt szeretnétek. Érdemes idejekorán elkezdeni a keresgélést, mert a legnépszerűbb helyeket hónapokkal korábban befoglalják, és akkor már csak a maradékból válogathattok. Fontos, hogy itt már nagyjából tudnotok kell, hány fővel terveztek, mert a rendezvénytermek befogadóképessége korlátos.

2. Esküvőszervező felkérése

Már a legelején el kell döntenetek, hogy szeretnétek-e külső segítséget igénybe venni az esküvő körüli szervezési, tervezési feladatok lebonyolításához. Egy esküvőszervező több körös egyeztetés mellett szinte minden feladatot átvállalhat Tőletek, így nektek csak a döntéseknél kell jelen lennetek, hogy mit szeretnétek.

3. Ceremóniamester vagy vőfély felkérése

Ha nem akartok esküvőszervezőt, akkor egy másik opció egy ceremóniamester megkeresése. El kell döntenetek, hogy szeretnétek-e, ha az egész rendezvénynek lenne egy fő irányítója, aki a nagy napon átveszi tőletek a lebonyolítás körüli teendőket, helyettetek figyel arra, hogy minden rendben és úgy történjen, ahogy előre megterveztétek. Természetesen egy ilyen szolgáltató már az előzetes szervezés során is nagy segítség, a kapcsolatai, tapasztalatai által megkönnyítheti a tervezést.

4. Vendéglista összeállítása

Üljetek le egy akár együtt, akár külön-külön, és írjátok össze, hogy kik azok az emberek, akiket mindenképpen szeretnétek meghívni. Készíthettek egy szűkebb és egy tágabb listát, amelyet majd a lefoglalt helyszín, és a költségvetésetek alapján alakíthattok. Ha van egy kész listátok, akkor nem csupán a meghívók elkészítése és kiküldése lesz gördülékenyebb, de az ülésrend előzetes kialakításában is segít.

5. Menyasszonyi ruha, öltöny és a koszorúslány ruhák kiválasztása

Itt is főszabály, hogy időben neki kell látni a keresésnek, és a próbáknak. Sose hagyd az utolsó pillanatra, hiszen akkor megint csak azokból a ruhákból válogathatsz, amelyek senkinek nem kellettek. Erről a napról álmodsz régóta, ezért most itt az alkalom, hogy jól körbejárd a témát. Válaszd ki a szalont, a tervezőt, próbálj fel minél több fazont, hogy biztos legyél benne, a tökéletest találtad meg.

6. Catering és italok kiválasztása

Ha már megvan a helyszín, akkor egyeztetni kell, hogy a cateringet tudják-e ők biztosítani, vagy Neked kell keresni megfelelő szolgáltatót. Menjetek el kóstolókra, és kérjetek ismerősöktől is ajánlásokat. Az sem mindegy, hogy mikor és hol látjátok vendégül a meghívottakat, és ügyelnetek kell a különféle ételallergiákra, diétákra is.

7. Fotós és videós megbízása

A jó szakemberek naptárja nagyon korán megtelik, ezért érdemes minél előbb bekérni az árajánlatokat, és gyorsan választanatok. Segíthet, ha már előre megnézitek a fotósok portfólióját, így ki tudjátok választani, hogy kinek stílusa áll hozzátok a legközelebb.

8. Dekoráció és virágok kiválasztása

Egyeztess a helyszínnel, vagy az általad választott dekoratőrrel a helyszín kialakításáról, és díszítéséről. Ki kell választanod a leendő csokrodat is.

9. Zenekar vagy DJ felkérése

Nincs igazi esküvő zene és tánc nélkül, de ehhez szükségetek lesz egy jó zenekarra és esetleg DJ-re. Természetesen az is megoldás, hogy nem lesz élőzene, de akkor nektek kell gondoskodni a zenei

10. Esküvői torta kiválasztása

Minden esküvő központi eseménye az esküvői torta felvágása. Számtalan cukrászmestertől rendelhetsz, és de érdemes jó előre megbeszélni a részleteket, hiszen sok függhet a helyszíntől, a meghívottak számától, és szállítási, tárolási lehetőségektől.

 

A fenti lista csak egy kiindulási alap a legfontosabb teendőkkel, amelyeket érdemes előre átgondolni, és ezalapján egy pontos tervet készíteni. Persze a nagy szervezés közepette, a felmerülő problémák mellett sem szabad elfelejtened élvezni a folyamatot magát is, hiszen ezt kettőtökért teszitek, és a közös boldogságotokért.

 

Ez is érdekelhet! - Mikor tartsd az esküvőd? Biztosan nyáron a legjobb?