Egy fűszer, ami helyettesítheti az edzést?
2023-03-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Néhány év mozgásszegény életmód is elég volt ahhoz, hogy mostanra megtanuljam, mekkora kincs, ha minden rendben van az egészségünkkel, és semmi nem gátolja, hogy például elmenjünk futni pár kilométert, biciklire pattanjunk tornázzunk. Így mostanra egy dolgot biztosan nem akarok: megúszni vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyni a rendszeres testmozgást. Egy új tanulmány viszont meglehetősen érdekes következtetésre jutott: van egy fűszer, amelynek a rendszeres fogyasztása bizonyos szempontból olyan hatásos lehet, mint egy 60 perces edzés. De mit is jelent ez pontosan?

Ne kiváltani akard a mozgást

Rendszeres mozgásra mindannyiunknak szüksége van. Ebben már csak azért is biztos vagyok, mert az utóbbi években a saját bőrömön is több negatív következményét megtapasztaltam annak, hogy folyamatos ülőmunka alatt szinte alig keltem fel, és a szabadidőmben is csak ritkán sportoltam. Ha jelenleg rád is a mozgásszegény életmód jellemző inkább, vagy más alternatívának jobban örülnél, hogy fitt maradj, akkor bizony jobb, ha te is tudatosítod magadban, hogy mozogni bizony kell.

A FIZIKAI EGÉSZSÉGÜNK MEGŐRZÉSE MELLETT AZ IS FONTOS, HOGY EGY KIADÓS EDZÉS GONDOSKODIK ARRÓL, HOGY DOPAMIN, SZEROTONIN ÉS ENDORFIN IS SZABADULJON FEL A SZERVEZETEDBEN, HOGY AZTÁN ÍGY LELKILEG IS SOKKAL JOBBAN ÉREZD MAGAD.

De mi történik akkor, ha egy nehéz nap után legszívesebben csak pihennél, vagy egy otthon töltött hétvégén semmi kedved sportolni? Nos, egy tanulmány szerint ilyen helyzetekben, de rendszeres testmozgás mellett is sokat segíthet az egyik kedvelt fűszerünk, a kurkuma.

Mit mond a tudomány?

A már említett kutatásban részt vevő kísérleti alanyok egy hónapon keresztül minden nap fogyasztottak kurkumát. A kutatók a négy hét elteltével pedig több olyan pozitív eredményt is tapasztaltak náluk, amelyek rendszeres, napi sportolás esetén is megtapasztalhatóak. Ilyen volt például az, hogy észlelhetően jót tett a szívük és az érrendszerük egészségének. Ennek oka pedig a kurkumában található polifenol, amely nemcsak a fűszer élénk színét adja, hanem hasonlóan előnyösen hathat az erekre, mint egy nagyjából 60 perces edzés.

Remek gyulladáscsökkentő

A kurkuma emellett ismert a természetes gyulladáscsökkentő hatásáról is, amiért a kurkumin felelős. Így akár ízületi gyulladásod van, akár a bőrödön vannak gyulladások, vagy ha csak náthás vagy, akkor is segíthet. Vagyis a sportolástól függetlenül is olyan jótékonyan hathat a szervezetedbe, hogy szinte hiba, ha nem fogyasztasz belőle rendszeresen. Ezt megteheted úgy, hogy levesekhez, húsokhoz adod, készíthetsz belőle aranytejet, vagy legegyszerűbben kurkumás víz formájában is fogyaszthatod.

A kurkumás víz pillanatok alatt elkészül

Egy rohanós napon az is nagy kihívásnak tűnhet, hogy rendben elindulj otthonról, előtte pedig még reggelizésre és fogmosásra is jusson időd. De ha már reggel gondoskodnál a napi kurkuma beviteledről, azt tényleg pillanatok alatt megteheted. Csak tölts ki nagyjából négy csésze vizet egy kulacsba vagy nagyobb pohárba, majd adj hozzá egy teáskanál kurkumát. Ezután addig keverd, amíg a kurkuma por teljesen fel nem oldódik, majd máris fogyaszthatod.

Mivel a kurkumin zsírban oldódik, ezért néhány csepp olívaolajat is érdemes hozzáadnod az italhoz. A jobb íz érdekében kerülhet bele egy kevés friss citromlé is, amely által még több C-vitaminhoz is juthat a szervezeted. Ha pedig nem szereted a savanykás italokat, akkor egy teáskanál méz is kerülhet bele. Még így is hihetetlenül gyorsan elkészül, ezért a mindennapi fogyasztáshoz talán ez a legideálisabb opció. De bármilyen formában is fogyasztod, a tested is hálás lesz érte.