Édes citromrizottó eperrel
Hozzávalók:
2 evőkanál vaj
8 dkg cukor
1 citrom
1 rúd vanília
1 kávéskanál őrölt indiai citromfű
25 dkg rizottó rizs
1 dl prosecco, pezsgő vagy édes fehérbor
7 dl tej
2 dl víz
2 evőkanál mascarpone
Valamint:
20 dkg eper
1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
1. A tejet és a vizet egy lábasba öntjük, felforraljuk, melegen tartjuk.
2. A vajat egy másik lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, az alaposan megmosott citrom héjából 2-3 nagyobb darabot vékonyan levágunk, és ezt is a lábasba tesszük, majd a citromot félbevágjuk, és fél citrom levét a lábasba facsarjuk, hozzáadjuk a hosszában félbevágott vaníliarudakat és a citromfüvet is, jól átkavarjuk, majd hozzáöntjük a rizst, és 1-2 percig kevergetjük. Meglocsoljuk 1 dl proseccóval vagy édes fehérborral, átkeverjük, majd amikor beszíbta a rizs, merőkanalanként, fokozatosan hozzáadjuk a meleg tejet, mindig megvárva, hogy majdnem teljesen beszívja a folyadékot a rizs.
3. Ha elfogyott a tej, és megpuhult a rizs, akkor kihalásszuk belőle a citromhéjat és a vaníliát, belefacsarjuk a maradék fél citrom levét, hozzáadunk 2 evőkanál mascarponét, elkeverjük.
4. Közben az epret megmossuk, kicsumázzuk, pár szemet felkockázunk, a többit a porcukorral pürésítjük.
5. A krémes tejberizst poharakba porciózzuk, és a felaprított eperrel és az eperszósszal koronázva melegen tálaljuk.
Forrás: Cookta