Édes citromrizottó eperrel
2021-07-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

2 evőkanál vaj

8 dkg cukor

1 citrom

1 rúd vanília

1 kávéskanál őrölt indiai citromfű

25 dkg rizottó rizs

1 dl prosecco, pezsgő vagy édes fehérbor

7 dl tej

2 dl víz

2 evőkanál mascarpone

Valamint:

20 dkg eper

1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

1. A tejet és a vizet egy lábasba öntjük, felforraljuk, melegen tartjuk.

2. A vajat egy másik lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, az alaposan megmosott citrom héjából 2-3 nagyobb darabot vékonyan levágunk, és ezt is a lábasba tesszük, majd a citromot félbevágjuk, és fél citrom levét a lábasba facsarjuk, hozzáadjuk a hosszában félbevágott vaníliarudakat és a citromfüvet is, jól átkavarjuk, majd hozzáöntjük a rizst, és 1-2 percig kevergetjük. Meglocsoljuk 1 dl proseccóval vagy édes fehérborral, átkeverjük, majd amikor beszíbta a rizs, merőkanalanként, fokozatosan hozzáadjuk a meleg tejet, mindig megvárva, hogy majdnem teljesen beszívja a folyadékot a rizs.

3. Ha elfogyott a tej, és megpuhult a rizs, akkor kihalásszuk belőle a citromhéjat és a vaníliát, belefacsarjuk a maradék fél citrom levét, hozzáadunk 2 evőkanál mascarponét, elkeverjük.

4. Közben az epret megmossuk, kicsumázzuk, pár szemet felkockázunk, a többit a porcukorral pürésítjük.

5. A krémes tejberizst poharakba porciózzuk, és a felaprított eperrel és az eperszósszal koronázva melegen tálaljuk.

Forrás: Cookta