Diós töltött korongok
2024-12-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

-25 dkg liszt + a nyújtáshoz

-5 dkg darált dió

-15 dkg vaj

-10 dkg porcukor

-1 tojássárgája

A töltéshez:

-15 dkg étcsokoládé (60%-os)

-1 dl tejszín (30%-os)

-1 ek. porcukor

-1 tojássárgája

A díszítéshez:

-20 szem dióbél

Elkészítés:

A tésztához a lisztet összeforgatjuk a darált dióval, majd hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, belekeverjük a porcukrot meg a tojássárgáját, és egynemű, omlós tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva a hűtőben 1 órát pihentetjük.

A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. Sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral. Az omlós tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 4 cm-es formával 40 korongot szaggatunk belőle. A sütőlapra sorakoztatjuk, és a sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Kivesszük, rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Közben a töltéshez a csokoládét fém keverőtálkába tördeljük, majd vízgőz fölött felolvasztjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a porcukrot és a vízgőz fölött még 2 percig kevergetve főzzük. Ezután levesszük a gőzről, belekeverjük a tojássárgáját, és néha átkeverve hagyjuk kihűlni.

A tésztakorongok felét megkenjük csokoládés krémmel, majd befedjük a tésztakorongok másik felével. A tetejére kevés krémet kanalaunk, és mielőtt még megdermedne, mindegyikre belenyomunk 1-1 diószemet.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva

1 darab: 252 kcal