Diós töltött korongok
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
-25 dkg liszt + a nyújtáshoz
-5 dkg darált dió
-15 dkg vaj
-10 dkg porcukor
-1 tojássárgája
A töltéshez:
-15 dkg étcsokoládé (60%-os)
-1 dl tejszín (30%-os)
-1 ek. porcukor
-1 tojássárgája
A díszítéshez:
-20 szem dióbél
Elkészítés:
A tésztához a lisztet összeforgatjuk a darált dióval, majd hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, belekeverjük a porcukrot meg a tojássárgáját, és egynemű, omlós tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva a hűtőben 1 órát pihentetjük.
A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. Sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral. Az omlós tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 4 cm-es formával 40 korongot szaggatunk belőle. A sütőlapra sorakoztatjuk, és a sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Kivesszük, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Közben a töltéshez a csokoládét fém keverőtálkába tördeljük, majd vízgőz fölött felolvasztjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a porcukrot és a vízgőz fölött még 2 percig kevergetve főzzük. Ezután levesszük a gőzről, belekeverjük a tojássárgáját, és néha átkeverve hagyjuk kihűlni.
A tésztakorongok felét megkenjük csokoládés krémmel, majd befedjük a tésztakorongok másik felével. A tetejére kevés krémet kanalaunk, és mielőtt még megdermedne, mindegyikre belenyomunk 1-1 diószemet.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 darab: 252 kcal