Citromtorta Capri-szigetéről
2025-06-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához:

-15 dkg vaj + a formához

-20 dkg cukor

-4 tojás

-3 citrom reszelt héja és facsart leve

-2 ek. limoncello (citromlikőr)

-20 dkg őrölt mandula

-10 dkg étkezési keményítő

A tálaláshoz:

-1 citrom

-1 ek. porcukor

A citromos tejfölhöz:

-1,5 dl tejföl

-2 ek. porcukor

-1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű gyümölcstorta formát. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Nagy tálban összekeverjük a szobahőmérsékletű vajat a cukorral, a tojások sárgájával, majd a citromok reszelt héjával, facsart levével és a likőrrel.

Másik edényben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd az előző keverékhez forgatjuk, és hozzáadjuk a darált mandulát meg a keményítőt. Csomómentesre keverjük.

A tortaformába öntjük a keveréket, a sütőbe tesszük. 10 perc elteltével a hőfokot 150 °C-ra visszavesszük, és a tortát további kb. 40 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk.

Közben a citromos tejföl hozzávalóit elkeverjük, lehűtjük. A kész süteményt megszórjuk porcukorral, a felkarikázott citrommal díszítjük. A citromos tejfölt külön kínáljuk hozzá.

Munka: kb. 30 per

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva