Citromtorta Capri-szigetéről
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
-15 dkg vaj + a formához
-20 dkg cukor
-4 tojás
-3 citrom reszelt héja és facsart leve
-2 ek. limoncello (citromlikőr)
-20 dkg őrölt mandula
-10 dkg étkezési keményítő
A tálaláshoz:
-1 citrom
-1 ek. porcukor
A citromos tejfölhöz:
-1,5 dl tejföl
-2 ek. porcukor
-1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű gyümölcstorta formát. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Nagy tálban összekeverjük a szobahőmérsékletű vajat a cukorral, a tojások sárgájával, majd a citromok reszelt héjával, facsart levével és a likőrrel.
Másik edényben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd az előző keverékhez forgatjuk, és hozzáadjuk a darált mandulát meg a keményítőt. Csomómentesre keverjük.
A tortaformába öntjük a keveréket, a sütőbe tesszük. 10 perc elteltével a hőfokot 150 °C-ra visszavesszük, és a tortát további kb. 40 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk.
Közben a citromos tejföl hozzávalóit elkeverjük, lehűtjük. A kész süteményt megszórjuk porcukorral, a felkarikázott citrommal díszítjük. A citromos tejfölt külön kínáljuk hozzá.
Munka: kb. 30 per
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva