Burgonyás lángos
Hozzávalók 10 darabhoz
A tésztához:
-2,5 dl langyos tej
-2,5 dkg friss élesztő
-1 tk. cukor
-50 dkg búzaliszt (BL55)
-5 dkg burgonyapehely
A pesztóhoz:
-2 marék bazsalikom
-1 dl olívaolaj
-1 ek. fenyőmag
-2 ek. reszelt parmezán
A sült paradicsomhoz:
-0,5 kg fürtös paradicsom
-1 ek olívaolaj
A sütéshez:
-bő étolaj
Elkészítés:
A langyos tejbe szórjuk a cukrot és az élesztőt, elkeverjük. Hagyjuk 5-10 percig pihenni. Tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a burgonyapehellyel, egy nagy csipet sóval, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt is. Alaposan összedolgozzuk. Ha összeállt, akár az asztalra is kivehetjük, ott könnyebb dagasztani. Kb. 10 perc dagasztás után a tésztát visszatesszük a tálba, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen kb. 45 percig kelesztjük (duplájára).
A pesztó hozzávalóit turmixgépben összemixeljük. A paradicsomokat megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal. A sütőt 200 °C-ra kapcsoljuk, 15 perc alatt megsütjük a paradicsomokat, félretesszük.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, majd vizespohárral darabokat szaggatunk belőle. A kiszúrt darabokat 10-20 percig pihentetjük, úgy, hogy ne kelhessenek össze, majd kezünkkel kissé széthúzzuk őket lángos alakúra.
Bő olajat melegítünk egy nagy serpenyőben, és egyenként kisütjük a lángosokat - egyszer forgatva. A kisült lángosokat konyhai papírkendőre szedjük, lecsepegni, ne tegyük őket egymásra. Pesztóval megkenjük, ráteszünk néhány sült paradicsomot, és frissen tálaljuk.
Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva