Burgonyás lángos
2023-08-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 10 darabhoz

A tésztához:

-2,5 dl langyos tej

-2,5 dkg friss élesztő

-1 tk. cukor

-50 dkg búzaliszt (BL55)

-5 dkg burgonyapehely

A pesztóhoz:

-2 marék bazsalikom

-1 dl olívaolaj

-1 ek. fenyőmag

-2 ek. reszelt parmezán

A sült paradicsomhoz:

-0,5 kg fürtös paradicsom

-1 ek olívaolaj

A sütéshez:

-bő étolaj

Elkészítés:

A langyos tejbe szórjuk a cukrot és az élesztőt, elkeverjük. Hagyjuk 5-10 percig pihenni. Tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a burgonyapehellyel, egy nagy csipet sóval, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt is. Alaposan összedolgozzuk. Ha összeállt, akár az asztalra is kivehetjük, ott könnyebb dagasztani. Kb. 10 perc dagasztás után a tésztát visszatesszük a tálba, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen kb. 45 percig kelesztjük (duplájára).

A pesztó hozzávalóit turmixgépben összemixeljük. A paradicsomokat megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal. A sütőt 200 °C-ra kapcsoljuk, 15 perc alatt megsütjük a paradicsomokat, félretesszük.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, majd vizespohárral darabokat szaggatunk belőle. A kiszúrt darabokat 10-20 percig pihentetjük, úgy, hogy ne kelhessenek össze, majd kezünkkel kissé széthúzzuk őket lángos alakúra.

Bő olajat melegítünk egy nagy serpenyőben, és egyenként kisütjük a lángosokat - egyszer forgatva. A kisült lángosokat konyhai papírkendőre szedjük, lecsepegni, ne tegyük őket egymásra. Pesztóval megkenjük, ráteszünk néhány sült paradicsomot, és frissen tálaljuk.

Munka: kb. 35 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva