Budapest Show: Ásványcsodák, kövületek és ékszer- és drágakőparádé
2017-08-15  /  Szerző:   /   Ajánló Augusztus 25-én nyitja kapuit a 32. Budapest Show: Nemzetközi Ásványbörze és Ékszerkiállítás. A három napos rendezvény az ország legnagyobb ásványbörzéje, izgalmakkal és meglepetéssel azok számára, akik vonzódnak a természet 3. birodalmának titkai iránt. Az ásványok megismerésében segítséget nyújt a Magyarhoni Földtani Társulat „Az év ásványa és kövülete” programja témájához kapcsolódó interaktív játszóháza, ahol tudósok, egyetemi tanárok és hallgatók segítenek eligazodni az ásványok, kőzetek, kövületek lenyűgöző világában. Emellett a játékos kedvű ásvány szeretők játszhatnak a Kőkaszínó és a Kincsmosás kalandot ígérő standjainál.A szokásos múzeumok új szerzeményei vitrinek az idén is megtelnek: a Magyar Természettudományi Múzeum, az ELTE Ásványmúzeuma legújabb darabjaival. A miskolci Herman Ottó Múzeum vitrinjét idén a Miskolci Egyetem Ásvány- és Kőzettani Tanszéke lakja be, mert páratlan értékű adományt kapott a néhai Dudás László arizónai ásványgyűjtő, több mint 3.000 darabos gyűjteményét és ebből láthatunk most ízelítőt.A Budapest Show, 2007-ben költözött a jelenlegi új helyszínre a Magyar Vasúttörténeti Parkba, ahol a Kossuth-díjas Gross Arnold, - aki azon kívül, hogy zseniális grafikus, megszállottja volt a modellvasutaknak és az ásványoknak. Ezért az új helyszínen a közönség nagysikerű kiállítást láthatott a művész munkáiból. Sajnos Gross Arnold 2015. januárban itt hagyott minket, de a kiállításának 10 éves évfordulójára emlékezve a fia Gross András iparművész közreműködésével bemutatót szervezünk, amelyen eredeti rézkarcok, könyvek és a művész gyűjteményéből származó ásványok is láthatóak majd.

Ásványcsiszolási bemutatót tart a három napon Encsy Tamás, a híres Encsy György féle tállyai gyűjtemény örököse és kezelője, ahol a látogatók végig követhetik, hogyan lesz egy földön heverő zempléni ásványból medál, nyakkendő dísz, vagy éppen mandzsetta.Természetesen az ásványbörze és ékszerkiállítás fő attrakciója mindig a több száz méternyi kiállítói asztalokon van. Erről a világ minden részéből érkező kiállítók gondoskodnak, a teljesség igénye nélkül: Indiából, Afganisztánból, Pakisztánból,  Európa tucatnyi országából. A hölgyek válogathatnak az olcsóbb ékkövek, vagy az izgalmasabb drágakövek lenyűgöző választékából. A gyűjtők is elhozzák kincseiket, hogy cseréljenek, esetleg felesleges darabjaikat eladják.A Magyar Minerofil Társaság Minerofil Kiskönyvtár sorozatának legsikeresebb darabja: A 100 magyarországi ásványlelőhely harmadik kiadása is erre az alkalomra jelenik meg, - úgy, hogy a XXI. századi igényt is kielégítve GPS koordinátákkal segíti a gyűjtőket.

A Vasúttörténeti Park lenyűgöző mozdony-matuzsálemek között várja a látogatóit, akik a börzén elfáradva sétálhatnak, nosztalgiázhatnak, felülhetnek a mini vasútra vagy meleg ételt ehetnek az étteremben. Ha még ez is kevés volna, a vasárnap érkezők még az Orient Expresszt is megcsodálhatják.

A kiállítás nyitva tartása: augusztus 25-26-27-én 9-18 óráig    

Magyar Vasúttörténeti Park: 1142 Budapest Tatai út 95.

Az esemény Facebook elérhetősége IDE kattintva elérhető!