Brokkolikrémleves diós gombóccal
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez:
-1 kg brokkoli
-5 dkg póréhagyma
-10 dkg burgonya
-0,5 dl olaj
-2 ek. ételízesítő
-2 dl tejszín
A diós gombóchoz:
-25 dkg burgonya
-3 dkg liszt
-1 tojás
-5 dkg gorombára tört pörkölt dió
-1 csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A brokkolit kicsi rózsákra szedjük, és megmossuk. A vastag szárrészeket, ami igen jelentős mennyiség, megmossuk, és összevágjuk. A pórét megtisztítjuk, felkarikázzuk. Az összes burgonyát meghámozzuk, megmossuk. A gombóchoz 25 dkg-ot kockákra vágunk, és megfőzzük, a maradék 10 dkg-ot vékony karikákra vágjuk.
Felforrósítjuk az olajat, 1-2 percen át pirítjuk benne a pórét, majd rátesszük a brokkoli-szárakat és a burgonyakarikákat. Az egészet 1-2 percen át kevergetjük, és felöntjük 1 liter vízzel. Beleszórjuk az ételízesítőt, felforraljuk, és beletesszük a brokkoli-rózsákat is. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és kíméletesen puhára főzzük.
Amikor a zöldségek már puhák, a levest merülő mixerrel összetörjük, átszűrjük, beleöntjük a tejszínt, és egyszer összeforraljuk. Ha szükséges, utána-ízesítjük, majd tálaljuk.
A gombóchoz a főtt burgonyát áttörjük, kihűtjük. Összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a dióval és sóval, borssal ízesítjük. Bő, sós vizet forralunk, és kis gombócokat szaggatunk bele a masszából. Kíméletesen, kb. 5 percen át főzzük. Kiszedjük, és a levesbe tálaljuk.
Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 50 perc múlva