Brokkolikrémleves diós gombóccal
2024-10-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

-1 kg brokkoli

-5 dkg póréhagyma

-10 dkg burgonya

-0,5 dl olaj

-2 ek. ételízesítő

-2 dl tejszín

A diós gombóchoz:

-25 dkg burgonya

-3 dkg liszt

-1 tojás

-5 dkg gorombára tört pörkölt dió

-1 csipet őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A brokkolit kicsi rózsákra szedjük, és megmossuk. A vastag szárrészeket, ami igen jelentős mennyiség, megmossuk, és összevágjuk. A pórét megtisztítjuk, felkarikázzuk. Az összes burgonyát meghámozzuk, megmossuk. A gombóchoz 25 dkg-ot kockákra vágunk, és megfőzzük, a maradék 10 dkg-ot vékony karikákra vágjuk.

Felforrósítjuk az olajat, 1-2 percen át pirítjuk benne a pórét, majd rátesszük a brokkoli-szárakat és a burgonyakarikákat. Az egészet 1-2 percen át kevergetjük, és felöntjük 1 liter vízzel. Beleszórjuk az ételízesítőt, felforraljuk, és beletesszük a brokkoli-rózsákat is. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és kíméletesen puhára főzzük.

Amikor a zöldségek már puhák, a levest merülő mixerrel összetörjük, átszűrjük, beleöntjük a tejszínt, és egyszer összeforraljuk. Ha szükséges, utána-ízesítjük, majd tálaljuk.

A gombóchoz a főtt burgonyát áttörjük, kihűtjük. Összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a dióval és sóval, borssal ízesítjük. Bő, sós vizet forralunk, és kis gombócokat szaggatunk bele a masszából. Kíméletesen, kb. 5 percen át főzzük. Kiszedjük, és a levesbe tálaljuk.

Munka: kb. 35 perc

Fogyasztható: kb. 50 perc múlva