Barackos pite
Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához:
-20 dkg liszt
-10 dkg zsír
-8 dkg porcukor
-2 tojássárgája
A krémhez:
-2,5 dl tej
-3 ek. cukor
-3 csomag vaníliás pudingpor
-40 dkg őszibarack
-2 ek. vaníliás porcukor
Elkészítés:
A lisztet a zsírral gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgájákat és egynemű omlós tésztává gyúrjuk. Lefóliázva hűtőben 1 órát pihentetjük.
Az omlós tésztát lisztezett deszkán késfok vastag kerek tésztalappá nyújtjuk, kibélelünk vele egy hullámos szélű, kerek, fém tortaformát úgy, hogy a peremére is jusson, majd a túllógó széleket levágjuk. (A formából kilógó tésztaszéleket kiskéssel is levághatjuk vagy egyszerűbb, ha a tésztát kézzel a forma pereméhez nyomjuk, és úgy vágjuk le.)
A krémhez a tejet a cukorral felforraljuk, a kevés hideg vízzel elkevert vaníliás pudingporral besűrítjük, langyosra hűtjük, és a tésztára szedjük, elsimítjuk.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az őszibarackokat meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, nagyobb cikkekre vágjuk. A tészta tetejét kirakjuk a barackcikkekkel, megszórjuk a porcukorral és a sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, kiszedjük a formából, hagyjuk kihűlni és cikkekre vágva tálaljuk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva