Barackos pite
2024-08-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

-20 dkg liszt

-10 dkg zsír

-8 dkg porcukor

-2 tojássárgája

A krémhez:

-2,5 dl tej

-3 ek. cukor

-3 csomag vaníliás pudingpor

-40 dkg őszibarack

-2 ek. vaníliás porcukor

Elkészítés:

A lisztet a zsírral gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgájákat és egynemű omlós tésztává gyúrjuk. Lefóliázva hűtőben 1 órát pihentetjük.

Az omlós tésztát lisztezett deszkán késfok vastag kerek tésztalappá nyújtjuk, kibélelünk vele egy hullámos szélű, kerek, fém tortaformát úgy, hogy a peremére is jusson, majd a túllógó széleket levágjuk. (A formából kilógó tésztaszéleket kiskéssel is levághatjuk vagy egyszerűbb, ha a tésztát kézzel a forma pereméhez nyomjuk, és úgy vágjuk le.)

A krémhez a tejet a cukorral felforraljuk, a kevés hideg vízzel elkevert vaníliás pudingporral besűrítjük, langyosra hűtjük, és a tésztára szedjük, elsimítjuk.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az őszibarackokat meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, nagyobb cikkekre vágjuk. A tészta tetejét kirakjuk a barackcikkekkel, megszórjuk a porcukorral és a sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, kiszedjük a formából, hagyjuk kihűlni és cikkekre vágva tálaljuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva