Balsai Móni örökbe fogadott egy kisbabát
2020-07-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Teljesült Balsai Móni (42) legnagyobb álma, anya lett. A színésznő erről a közösségi oldalán számolt be, ahol férjével, Ujj Mészáros Károly (52) rendezővel egy fotót is megosztottak, amelyen fogják a pici kezét.

 

A nyílt örökbefogadás során egy újszülött kisfiúval bővült a család, a színésznő és kedvese nagyon boldogok, ám időt és türelmet kérnek mindenkitől. A kezdeti időszakot szeretnék nyugalomban, hármasban tölteni, ám később Móni elmeséli majd történetét, hogy hogyan és min ment keresztül ahhoz, hogy anya legyen. A csodálatos, régen várt, boldog időszak rengeteg örömet ad a házaspárnak, ám nem szerettek volna titkolózni, s elejét vették a pletykáknak, ezért döntöttek úgy, hogy maguk közlik a jó hírt a Facebookon.


A színésznő féltve óvja a magánéletét, a Blikk megkeresését megköszönte, ám nem szeretett volna nyilatkozni. Férjével azonban nem titkolják, hogy nyílt örökbefogadással került hozzájuk az újszülött baba. Budavári Zita, a Bölcső Alapítvány elnöke mesélt arról a Blikknek, hogyan zajlik egy ilyen eljárás, amely a jelentkezéstől a tényleges örökbefogadásig akár 3-5 évbe is telhet. Mindehhez környezettanulmány, háziorvosi és pszichológiai szakvélemény szükséges, valamint korábban kötelező volt a 40 órás felkészítő tanfolyam elvégzése is.

– A nyílt örökbefogadás lényege, hogy a lemondó anya vagy házaspár tudja, kinek a javára nyilatkoznak, azaz a születendő gyermekük hová kerül. Konkrétan ismerik a házaspárt. Lemondó és örökbefogadó együtt nyilatkozik az illetékes gyámhatóságon a baba jövőjéről. A legtöbb alapítványnál és szervezetnél bevett gyakorlat, hogy legkésőbb a várandósság hetedik hónapjában a szülő anya és az örökbefogadók találkoznak, sőt utóbbiak akár az orvosi vizsgálatokon és a szülésnél is ott lehetnek – kezdte a Blikknek Budavári, aki a törvényi feltételeket is ismertette.

– A hatályos jogszabályok úgy szólnak, hogy a gyermek és a fiatalabb örökbefogadó közt maximum 45 év lehet a korkülönbség. Valamint a születést követően az édesanya hat hétig indoklás nélkül visszavonhatja a nyilatkozatát, ha mégis ő szeretné nevelni a babát. Ám ha ezzel nem él, akkor később nem keresheti meg a gyermeket, akinek legkésőbb óvodáskorban el kell mondani, őt örökbe fogadták – folytatta Budavári Zita.

Forrás: Blikk