Bajai avagy korhely halászlé
Hozzávalók kb. 6 adaghoz:
-1 ponty (kb. 1-1,5 kg)
-2 fej vöröshagyma
-3 zöldpaprika
-3 paradicsom
-2 ek. pirospaprika
-3 dl tejföl
Elkészítés:
A halat megtisztítjuk, megmossuk, kibelezzük, majd eltávolítjuk a keserűfogat és a kopoltyúbelsőt. Tetszés szerint filézzük, vagy patkóra vágjuk. A halszeletkéket ízlés szerint sózzuk és félretesszük.
A hagymát megtisztítjuk és felszeleteljük. A paprikát és a paradicsomot megmossuk. A visszamaradt halfejet, halaprót feltesszük főni hideg vízben, a hagymával, 2 paprikával, 2 paradicsommal és ízlés szerint sóval. Tehetünk bele erős paprikát is.
Amikor habját elfőtte, megszórjuk a tetejét pirospaprikával és kíméletesen főzzük 1-1,5 órán keresztül. Ha kész, leszűrjük, kicsit passzírozzuk is, majd visszatesszük a tűzhelyre és ismét felforraljuk. A megmaradt paprikát és paradicsomot csíkokra vágjuk.
Amikor a leves forr, beletesszük a félretett halszeleteket, a halbelsőt, és a csíkozott paprikát, valamint paradicsomot. Elkeverjük benne a tejfölt és addig főzzük lassú tűzön, amíg a halak is megfőnek. A levest bőségesen, ízlés szerint tejföllel és erős paprikával tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: 3 óra múlva