Az oltalmazó (16) Liam Neesonnel a főszerepben a hazai mozikban!
2021-11-26  /  Szerző:   /   Ajánló

A szezon egyik legjobban várt akcióthrillere kerül a héten a mozikba az északír világsztár, Liam Neeson főszereplésével. Az oltalmazó (16) című amerikai alkotás rendezője az a Robert Lorenz, aki két évtizeden át dolgozott Clint Eastwood mellett producerként illetve, rendezőasszisztensként olyan filmeken, mint a Millió dolláros bébi, a Titokzatos folyó vagy A szív hídjai. Ezért is volt külön öröm a rendező számára, hogy Neeson ebben a filmben a "nagyon eastwoodos" karakterét hozta.

- Clint és én hasonlóan viszonyulunk a filmkészítéshez - mesélte a film bemutatásakor Lorenz. - Gyorsan dolgozom. Nem szórakozom és szerencsére erre Liam is vevő volt. Ez a történet bizonyos szempontból egy western, de road movie is, amely kiválóan alkalmas arra, hogy képekben meséljük el a sztorit. Remek lehetőséget láttam benne.

A téma azonnal megragadta Neesont is. Egy csütörtöki napon kapta kézhez a forgatókönyvet, és a következő hétfőn a rendező már meghívót kapott a színész New York-i otthonába, hogy megossza vele a filmmel kapcsolatos ötleteit. - New Yorkban Liam elmondta, hogy a történetnek a bevándorlással kapcsolatos aspektusa volt az, ami leginkább megragadta Az oltalmazó (16) kapcsán. Ezzel együtt a filmnek nincs politikai mondanivalója. Nem ez volt a cél. Egyszerűen csak el akartunk mesélni egy emberi történetet, amely független a különböző politikai álláspontoktól. A célunk az volt, hogy érzelmi reakciót váltsunk ki a nézőkből.

Nem túlzás azt állítani, hogy a forgatás alatt kevés gyerek volt boldogabb, mint a tizenegy éves Jacob Perez, aki Miguelt, Liam Neeson filmbeli partnerét alakította. Lorenz, a rendező így emlékszik vissza a forgatási napokra: - Mialatt mi készültünk az autós felvételekre, a két főhős gyakorlatilag be voltak zárva a kocsiba, és volt idejük beszélgetni. Így ismerkedtek össze. Mosolyogva hallgattam, ahogy Liam darálta a filmeket, amikben játszott, de Jacob egyikről sem hallott. Aztán Liam megemlítette a Csillagok háborúját is, és Jacob szeme felcsillant: - Te szerepeltél a Csillagok háborújában?! Nos, innentől kezdve minden eldőlt- mesélte Lorenz nevetve.

Röviden a történetről.

A kérges szívű arizonai farmer, Jim Hanson (Liam Neeson) semmi másra nem vágyik, csak hogy békén hagyják, miközben próbálja elhárítani a kilakoltatás veszélyét, és megkeresni a napi betevőt a határ közelében fekvő földjén. Minden megváltozik azonban, amikor az egykori tengerészgyalogos szemtanúja lesz, ahogy a tizenegy éves Miguel (Jacob Perez) és édesanyja, Rosa (Teresa Ruiz) menekülni kényszerül egy drogkartell bérgyilkosai elől, akiknek élén a könyörtelen Mauricio (Juan Pablo Raba) áll. Miután a lövöldözésben Rosa súlyosan megsebesül, könyörög Jimnek, hogy helyezze biztonságba a fiát chicagói rokonaiknál. Jim mostohalánya, Sarah (Katheryn Winnick) tiltakozása ellenére átcsempészi Miguelt a helyi amerikai határellenőrző állomáson, és együtt vágnak neki a nagy útnak, egy csapat bérgyilkossal a nyomukban. Jim és Miguel lassacskán elkezdenek szót érteni egymással, és különös barátság szövődik közöttük, miközben Mauricio és a többi hidegvérű gyilkos szorosan a nyomukban jár.

 

Az oltalmazó (16) 2021. november 25-től szerepel a magyarországi mozik műsorán.

Nézd meg a film előzetesét: