Az introvertált személyiségtípus 7 jellemzője – Te vajon közéjük tartozol?
2019-07-30  /  Szerző:   /   Tudtad-e? Az introvertált emberek társadalmunk 25-40%-t alkotják, de még mindig gyakran összekeverik ezt a személyiségtípust a szégyenlősséggel, és a szociális szorongással.

Az 1960-as években Carl Jung különböztette meg először az introvertált és az extrovertált személyiségjegyű embereket egymástól. Jung rendszerének legfőbb kiindulópontja, hogy egy ember hogyan viszonyul a külvilághoz. Míg az introvertáltak jellemzően befelé fordulnak, addig az extrovertáltak inkább a külvilágban találják meg a motivációt.

Természetesen ez a besorolás némileg sarkított, de jól mutatja a skála két ellentétes pólusát. Az emberek többsége valahol e két véglet között foglal helyet. Sőt! Életünk során változhat is a beállítottságunk. Egy zárkózottabb gyerekből lehet nyitottabb felnőtt, a felnőttek pedig gyakran önfejlesztéssel tudnak némileg változtatni hozzáállásukon.

Nézzük, mi jellemzi az alapvetően introvertált személyiséget:

1. Zavarja őket a túl sok ember

Ha nagyobb társaságban vannak, akkor általában úgy érzik, hogy leszívják az energiájukat, és fárasztónak tartják. Ez nem azt jelenti, hogy kerülik az embereket, de csak a hozzájuk közel álló barátaik, és családjuk körében érzik igazán jól magukat.

Ezt is olvasd el! Az extrovertált személyiségtípus 10 jellemzője – Te vajon közéjük tartozol?

2. Élvezik a magányt

Az introvertáltak számára a legjobb módja a pihenésnek egy jó könyv, vagy egy csendes délután, amikor csak a hobbijukkal foglalkozhatnak.

3. Csak néhány közeli barátjuk van

Téves felfogás, hogy az introvertáltak nem szeretik az embereket. Vannak barátaik, de megválogatják, hogy kit engednek be ebbe a szűk körbe.

4. Keveset beszélnek, és nehéz őket kiismerni

Az introvertáltak gyakran csendesek, ezért is gondolják őket szégyenlősnek. Pedig csak jól meggondolják, hogy kinek, mikor és mit mondanak el.

5. A sok külső inger összezavarja őket

Ha bizonyos tevékenységeknél, vagy helyzetekben túl sok történés, és hatás éri őket, akkor hajlamosak elveszteni a fókuszt, és a kontrolt.

6. Nagyon öntudatosak

Mivel inkább befelé fordulnak, ezért pontosan ismerik a saját énjüket, tudják, mit akarnak, és tisztában vannak az értékeikkel.

7. Megfigyelés útján gyűjtenek tapasztalatokat

Míg az extrovertáltak inkább fejest ugranak a kalandokba, és a bőrükön tapasztalnak meg mindent, addig a másik csoport a háttérből figyel, és tanul. Ha valami újat próbálnak ki, azt mindig  félrevonultan teszik, közönség nélkül.

woman-sitting