Az eau de parfum és az exkluzivitás – melyek azok az illatok, amelyek a legdrágábbak és a legexkluzívabbak?
2023-05-24  /  Szerző:   /   Ajánló

A valódi parfüm sosem olcsó. Ha pedig kifejezetten minőséget keresünk, akkor bizony megeshet, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Ám nem véletlen az sem, hogy a parfümökből léteznek kifejezetten méregdrágák is.


A valódi parfüm titka – avagy mitől lesz egy parfüm exkluzív?

Az eau de parfum az eau de toilettel ellentétben jóval erősebb, tartósabb illatanyagokból áll. Erős, tömény, minőségi alapanyagokból készülnek, és olyan tartós illatot képeznek, amelyek miatt akár még napok múlva is érezhető lesz rajtunk a parfüm illata. Az igazán minőségi parfümöknek pontosan ez a varázsa, ráadásul egyetlen parfümnek is „több illata” létezhet. Egy parfümöt kialakítani igazi művészet, amit a parfümőrök és parfümtervezők hosszú évek alatt kell, hogy elsajátítsanak. A minőségi parfümöket pontosan emiatt nem csak magunkra fújjuk, hanem viseljük. A parfümtervezők szerint mindegyik illatnak külön lelke van, ami miatt nem is lehet velük csak úgy akárhogy bánni. Igazi érték és igazi élvezet tehát ez az illatok varázslatos világában, ahol a parfümök különleges játéka megbabonáz mindenkit. Az egyedi parfümök pedig ennek a csúcsai. Ezeket nevezzük niche parfümöknek, amelyek kézműves technológiával készült, általában kis szériás remekek rendkívüli illatokkal.

Niche parfümök – luxus élmény a művészet erejével

A niche parfümöket olyan parfümtervezők álmodják meg, akik eredeti technológiával alkotják meg az illataikat. Ezek az illatok viszont nem csak a parfümről szólnak. Érzések, gondolatok, emlékek alapján ihletődtek, hiszen a dizájnerek számára olyan a parfüm készítése, mint a festőművésznek a festményé. A nichéket jellemzően kis szériában készítik, hiszen ezek a parfümök nem gyári technológiával jönnek létre. A hozzávalók is sokszor magas minőségű és természetes kivonatokból állnak. Ezen kívül a parfümös üvegcse is egyedi. Nem tömeggyártott tartókba helyezik őket, hanem egyedileg készített üvegcsékbe, amelyek önmagukban is kész műalkotások. A niche parfümök árai is általában ezt tükrözik. A jelenleg legnépszerűbb nichék közé tartoznak Tom Ford, Clive Christian és a Roja Parfums költeményei.

Limitált illatok, elképesztő értékkel

A parfümöknek is léteznek olyan legendás képviselői, amelyek értékükben bőven túlmutatnak az elfogadható árazáson. Ám ez nem is csoda, hiszen sok esetben a rendkívül különleges és egyedi üveget kell, hogy megfizessék a lelkes érdeklődők. A legdrágább parfüm jelenleg a Shumukh a Nabeeltől, amely Dubainak készült, és egyetlen darab létezik belőle. A parfüm értéke átszámítva körülbelül 440-500 millió forint, ami nem csak az egyedi összetétel miatt rúg ennyire. A parfüm különleges, aranyból készített és több ezer drágakőből kirakott üvegcséje egyedülállónak számít. Ám ez még csak az első helyezett. A többi parfüm sem kevésbé olcsó, már amennyiben a legeket nézzük. A DKNY Golden Delicious nevezetű, gyémántokkal kirakott parfümje 1 millió dollárba, azaz majdnem 340 millió forintba kerül, ami emiatt jelenleg a világ második legdrágább luxusparfümje. A listát azonban nem csak a friss parfümalkotások vezetik. Bőven akadnak olyan darabok, amelyek a mai napig tartják az árukat. Például a Baccarat Les Larmes Sacrees de Thebes, azaz Théba szent könnyei 1998 óta töretlenül a legdrágább parfümök közé sorolandó. Egy pici 30 milliliteres kiszerelés „csak” kétmillió forintba kerül belőle.