Az aromák erejével az erős immunrendszerért
2021-11-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

„Az illóolajok a megfázásos időszakban hatékony segítőink lehetnek az egészségünk megőrzésében” – mondja Ingrid Klein­dienst-John aromatológus, természetgyógyász, író. A szakértő az alábbiakban elárul nekünk néhány fontos tudnivalót a természetes illatesszenciákról.

 

1. Hogy erősítik az illóolajok aromái az immunrendszerünket?

Ezeket az olajokat a növények leveleiből, virágaiból vagy gyümölcseiből nyerik. Olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek megvédik a növényeket a rovaroktól, baktériumoktól, gombáktól vagy a túl erős napsütéstől. Ezek a védőanyagok nemcsak a növényeket, hanem a mi szervezetünket is segíthetnek megvédeni a kórokozóktól (lásd a 4. pontot).

2. Hogy használjuk az illóolajokat?

A legelterjedtebb a kerámia párologtatótálak használata, amikbe beleöntjük a vizet és belecseppentjük az illóolajokat, majd meg­gyújtjuk alattuk a gyertyát. Fontos, hogy a benne lévő víznek nem szabad túl forrónak lennie. Ezek a kerámiatálkák ecetes vízzel tisztíthatók. A párologtatás még egyszerűbb módja, ha fa- vagy agyagtálat állítunk a fűtőtestre a vízzel és olajjal együtt. Manapság egyre többen használnak erre a célra aromadiffúzort is. Ezek a készülékek a folyadékot hő, áram vagy ultrahanghullámok segítségével szétporlasztják, így az finom illatködként kerül a levegőbe.

 

3. Mire kell ügyelni az alkalmazásuknál?

Az illóolajokat nem szabad hígítatlanul használni. „Ha egy körülbelül 30 négyzetméteres helyiségben párologtatunk, elég csupán 3-4 csepp illóolajat keverni a vízbe” – magyarázza Ingrid Klein­dienst-John. Fontos: tartsd be az adagolási előírást, és párolgás közben se cseppents utána az olajból. Ellenkező esetben az erős szaginger túlterhelheti az orrnyálkahártyát. Ezenkívül jó tudni: nem mindenki számára kellemes és jótékony hatású az összes illat. Próbáld ki, melyek nyerik el a tetszésedet, és kreálj saját illatkeverékeket.

4. Mely illóolajok erősítik az immunrendszert?

A náthás és megfázásos időszakban az Indiában, Dél-Ázsiában és Ausztráliában őshonos cajeput gyógynövény vírus- és baktériumölő hatása segíthet a megelőzésben. A citromillatú kakukkfű hasonló hatású, viszont enyhébb, ezért gyerekszobában is alkalmazható. A babaszobát pedig harmonizáló rózsafaolajjal illatosítsuk. Aki megfázott, annak a nyálkaoldó hatású – két levendulafaj keresztezéséből született – lavandin illóolajat javallott alkalmaznia. A citromolaj fertőtleníti a helyiség levegőjét, melyet télen szívesen kombinálnak a cirbolyafenyő vagy a fehér fenyő illóolajával.

 

5. Mely illóolajok segítenek télen ellazulni?

A pihenés és a kikapcsolódás is tehermentesíti az immunrendszert. Ebben segítségünkre lehet a levendulaolaj. Ezenkívül a narancsvirág, a rózsa és az édesnarancs olajából is készíthetünk egy kellemesen nyugtató illatkeveréket, amit akár egy csepp jázminolajjal is kiegészíthetünk. Ezenkívül sokan a duglászfenyő, a fehér fenyő és a grépfrút vagy narancs illatkombinációját is kellemesnek tartják. „Ez az aromakeverék kiegyensúlyoz és megnyugtat” – árulja el a szakértő. 

Forrás: Activebeauty