Az ananász jótékony hatásai
2024-09-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az ananász nemcsak ízletes, de számos hasznos tulajdonsággal rendelkező gyümölcs.

Nyáron a legélvezetesebb, mert kivételesen jól hűsíti és hidratálja a szervezetet. Ezen előnyök mellett azonban az ananásznak lenyűgöző terápiás tulajdonságai is vannak.

Az ananászt már az ókor óta használják gyógyszerként. Modern tanulmányok kimutatták, hogy a gyümölcs gyógyító tulajdonságai a bromelainnak, egy olyan enzimnek köszönhetőek, amely a fehérjék emésztésében játszik szerepet.

A bromelain gyulladáscsökkentő, ödémacsökkentő és vérrögoldó tulajdonságokkal rendelkezik. E tulajdonságai miatt az ananász számos betegségben, például hörghurutban, arcüreggyulladásban és mellkasi fájdalomban hasznos lehet.

A bromelain emellett fokozza a különböző gyógyszerek, különösen az antibiotikumok felszívódását, és enyhíti az ízületi gyulladás, a hasmenés és a különböző keringési problémák tüneteit. Az enzimnek bizonyítottan rákellenes hatása is van, mivel apoptózist, azaz a sejtek programozott halálát idézi elő.

A gyömbér gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antioxidáns és rákellenes hatású. Számos betegségben szövetségesünk a megfázástól és a hányingertől kezdve az ízületi gyulladáson, a magas vérnyomáson, a rákon és a különböző fájdalomtípusokon át.

Ananászos-gyömbéres ital:

-4-5 szelet friss ananász vagy 1 doboz felkockázott ananász

-1 evőkanál méz

-¼ teáskanál frissen reszelt gyömbér

-2-3 csésze víz

Elkészítés:

Tedd az ananászdarabokat és a gyömbért egy turmixgépbe, majd adj hozzá a vizet. Turmixold néhány másodpercig. A víz mennyiségét ízlés szerint állítsd be. Adhatsz hozzá egy banánt a textúra és a több édesség érdekében.