Amikor extrovertált az introvertált – Az ambivertált személyiségtípus 10 jellemzője
2019-08-27  /  Szerző:   /   Tudtad-e? Elgondolkoztál már azon, hogy Te vajon melyik személyiségtípusba tartozol? Talán eddig az introvertáltak közé soroltad magad, mert szeretsz egyedül lenni, és a túl nagy társaság egy idő után már fáraszt. De az is előfordulhat, hogy mégsem érzed teljes mértékben igaznak magadra a befelé forduló típus jellemzőit, hiszen sok barátod van, szívesen ismerkedsz, és bár jobban szereted a tartalmas beszélgetéseket, attól még élvezed a könnyedebb társalgásokat is. Most eláruljuk a titkot, Te valószínűleg az ambivertált személyiségű emberek csoportját gyarapítod. Hogy kik ők? Az introvertáltak és az extrovertáltak között helyezkednek el valahol félúton. Egy kicsit ilyenek is, meg egy kicsit olyanok is. A következő 10 jel alapján ismerheted fel, hogy Te közéjük tartozol-e.

1. Az energiaszinted nagyban függ az aktuális környezetedtől Érzékenyen reagálsz a körülötted lévő dolgokra, és a Téged érő ingerekre: például milyen zene szól, mennyi ember van a közeledben, mekkora a zaj. Egyik hely hangulata növelheti, másik pedig csökkentheti az energiádat. Lehet, hogy egy nagykoncert egy stadionban már sok Neked, de a kedvenc klubbodban szóló élőzene felvillanyoz.

Ezt is olvasd el! Az introvertált személyiségtípus 7 jellemzője

2. Az embereket érdekesnek és egyúttal fárasztónak találod Szeretsz új emberekkel megismerkedni, kíváncsi vagy az élettörténeteikre, de, hogy minden este a barátaiddal lógj, na azt már nem. Egy zűrös munkahét után legszívesebben eltűnnél a világ elől.

3. Egyes emberektől feltöltődsz, míg mások inkább leszívják az energiádat Van néhány közeli barátod, akit közel engedsz magadhoz, akikkel bármit megbeszélhetsz, és mindig egy hullámhosszon vagytok. Mások viszont untatnak, sőt fárasztanak, akkor már inkább az egyedüllétet választod a társaságuk helyett.

4. Vonzó vagy a külvilág felé, de közben mélyen befelé fordulsz Az emberek jól érzik magukat a társaságodban, nyitott vagy a felszínes csevejekre is, mert tudod, hogy ezekből alakulhatnak ki az igazán tartalmas beszélgetések. A külvilág azt gondolja, jól érzed magad, de közben inkább magadra zárnád a szobád ajtaját.

5. Ha jól érzed magad, szívesen vállalod a főszervező szerepét Ambivertáltként számodra ideális feladat egy esemény megszervezése, hiszen így a saját feltételeid szerint alakíthatod ezeket az összejöveteleket. De, amikor már túl soknak találod az embereket, akkor megint csak menekülnél.

6. Szükséged van egy kis felkészülési időre Egy társaságban, főleg, ha idegen számodra, először csak megfigyelőként vagy jelen. Csendben felméred a többieket. Egy idő után, amikor már kényelmesebben érzed magad, akkor már bátran kezdeményezel, vagy kapcsolódsz be egy-egy társalgásba.

7. Könnyebb számodra a legbelső gondolataidat megosztani, mint az időjárásról csevegni Az igazi extrovertáltak számára nem nehéz beszélgetésbe elegyedni egy vadidegennel bármilyen témában. Az introvertáltak ezzel szemben képtelenek az udvariaskodó körökre. Az igazi mély gondolataikat viszont szívesen megosztják másokkal, és különösen igaz ez az ambivertáltakra is.

8. Szelektíven vagy szociális Bár fontosak számodra a meglévő emberi kapcsolataid, kiterjedt társasági kör kiépítésére és megtartására nincs energiád.
9. Nem érzel motivációt, hogy nyitottabbá válj az idegenek felé Egy rendezvényen nem Te vagy az, aki aktívan építi a kapcsolatait. És szükségét sem érzed, hogy ezt kellene tenned. Valószínűleg sosem Te leszel a legnépszerűbb ember a teremben, de ezt nem is bánod.

10. Gyakran extrovertált embernek hisznek A környezeted nem hiszi el, hogy Te introvertált lennél, hiszen nem úgy viselkedsz. Valójában olyan jól játszod az extrovertáltat, hogy időbe telik, mire igazán kiismernek mások.

lany