Almás tejföltorta
2023-10-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 szelethez

A tésztához:

-10 dkg puha vaj

-10 dkg cukor

-1 tojás

-20 dkg liszt

-1 kk. sütőpor

A töltelékhez:

-5 dl tej

-15 dkg cukor

-2 ek. vaníliaízű pudingpor

-4-5 kisebb alma

-2 ek. citromlé

-25 dkg tehéntúró

-4,5 dl tejföl

-10 dkg sárgabarack lekvár

Elkészítés:

A töltelékhez 4 dl tejet felforralunk. A maradék tejet 10 dkg cukorral és a pudingporral simára keverjük, a forrásban lévő tejhez öntjük. Állandó keverés mellett kb. 1 percig forraljuk. Ha kész, félretesszük és hagyjuk kihűlni. Időközként megkeverjük.

A tésztához a vajat a cukorral és egy csipetnyi sóval kikeverjük. Hozzáadjuk a tojást, majd a sütőport meg a lisztet és csomómentesre gyúrjuk. Kb. 28 cm-es körlappá nyújtjuk, és a tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy 2 cm-es pereme is legyen. Villával megszurkáljuk és 20 percre a hűtőbe tesszük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magját eltávolítjuk és a húsát kb. fél cm mélyen bevagdossuk. Tálba halmozzuk, citromlével meglocsoljuk. 

A túrót, a tejfölt és maradék cukrot kézi mixerrel összekeverjük. Hozzáöntjük a pudingkeveréket és kanállal krémes állagúra dolgozzuk. A krémet a lehűtött tésztára kanalazzuk, az almákat a tetején eloszlatjuk és a sütőben kb. 60 percig sütjük. A sütési idő vége előtt 15 perccel sütőpapírral lefedjük, hogy a teteje ne égjen meg.

A baracklekvárt mikróban folyósra melegítjük és ecsettel a süteményre kenjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeleteljük.

Munka: kb. 40 perc

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva