Almás tejföltorta
Hozzávalók kb. 12 szelethez
A tésztához:
-10 dkg puha vaj
-10 dkg cukor
-1 tojás
-20 dkg liszt
-1 kk. sütőpor
A töltelékhez:
-5 dl tej
-15 dkg cukor
-2 ek. vaníliaízű pudingpor
-4-5 kisebb alma
-2 ek. citromlé
-25 dkg tehéntúró
-4,5 dl tejföl
-10 dkg sárgabarack lekvár
Elkészítés:
A töltelékhez 4 dl tejet felforralunk. A maradék tejet 10 dkg cukorral és a pudingporral simára keverjük, a forrásban lévő tejhez öntjük. Állandó keverés mellett kb. 1 percig forraljuk. Ha kész, félretesszük és hagyjuk kihűlni. Időközként megkeverjük.
A tésztához a vajat a cukorral és egy csipetnyi sóval kikeverjük. Hozzáadjuk a tojást, majd a sütőport meg a lisztet és csomómentesre gyúrjuk. Kb. 28 cm-es körlappá nyújtjuk, és a tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy 2 cm-es pereme is legyen. Villával megszurkáljuk és 20 percre a hűtőbe tesszük.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magját eltávolítjuk és a húsát kb. fél cm mélyen bevagdossuk. Tálba halmozzuk, citromlével meglocsoljuk.
A túrót, a tejfölt és maradék cukrot kézi mixerrel összekeverjük. Hozzáöntjük a pudingkeveréket és kanállal krémes állagúra dolgozzuk. A krémet a lehűtött tésztára kanalazzuk, az almákat a tetején eloszlatjuk és a sütőben kb. 60 percig sütjük. A sütési idő vége előtt 15 perccel sütőpapírral lefedjük, hogy a teteje ne égjen meg.
A baracklekvárt mikróban folyósra melegítjük és ecsettel a süteményre kenjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeleteljük.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva