Almás gombócok borsodóval
2024-10-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre:

-40 dkg alma

-5 dkg puha vaj

-10 dkg cukor

-1 citrom reszelt héja

-1 tasak vaníliás cukor

-1 tojás + 2 tojássárgája

-1 dl tej

-5 dkg búzadara

-5 dkg darált mandula

-zsemlemorzsa, szükség szerint

A borsodóhoz:

-3 tojás

-3 dl fehérbor

-3 ek. cukor

-1 rúd fahéj

-5 szem szegfűszeg

-1 kk. liszt

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk, húsát lereszeljük, vagy felaprítjuk. Összekeverjük a lágy vajat a cukorral, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral, az almával, a tojásokkal. A masszához öntjük a tejet, beleszórjuk a darát, a mandulát, majd elkeverjük. Szórunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy inkább kemény, mint lágy tésztát kapjunk, és 30 percig pihentetjük.

Közben a sodóhoz a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A bort a fahéjjal és a szegfűszeggel 2 dl-re beforraljuk. Fémtálba ütjük a tojások sárgáját, elkeverjük a cukorral és a liszttel. Hozzászűrjük a meleg bort, vízgőzön besűrűsödésig keverjük, vigyázva, hogy a víz ne forrjon alatta. Amint a krémet levesszük, azonnal hozzákeverjük a habot.

A masszából gombócokat formázunk, és gyöngyözve forró bő vízben addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a felszínre, és még 4 percig tovább. Kiszedjük, lecsepegtetjük. A sodóval frissen tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 45 perc múlva

1 adag: 395 kcal