Almás gombócok borsodóval
Hozzávalók 4 személyre:
-40 dkg alma
-5 dkg puha vaj
-10 dkg cukor
-1 citrom reszelt héja
-1 tasak vaníliás cukor
-1 tojás + 2 tojássárgája
-1 dl tej
-5 dkg búzadara
-5 dkg darált mandula
-zsemlemorzsa, szükség szerint
A borsodóhoz:
-3 tojás
-3 dl fehérbor
-3 ek. cukor
-1 rúd fahéj
-5 szem szegfűszeg
-1 kk. liszt
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk, húsát lereszeljük, vagy felaprítjuk. Összekeverjük a lágy vajat a cukorral, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral, az almával, a tojásokkal. A masszához öntjük a tejet, beleszórjuk a darát, a mandulát, majd elkeverjük. Szórunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy inkább kemény, mint lágy tésztát kapjunk, és 30 percig pihentetjük.
Közben a sodóhoz a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A bort a fahéjjal és a szegfűszeggel 2 dl-re beforraljuk. Fémtálba ütjük a tojások sárgáját, elkeverjük a cukorral és a liszttel. Hozzászűrjük a meleg bort, vízgőzön besűrűsödésig keverjük, vigyázva, hogy a víz ne forrjon alatta. Amint a krémet levesszük, azonnal hozzákeverjük a habot.
A masszából gombócokat formázunk, és gyöngyözve forró bő vízben addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a felszínre, és még 4 percig tovább. Kiszedjük, lecsepegtetjük. A sodóval frissen tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 395 kcal